Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade sprejel evropskega komisarja za notranji trg

Predsednik vlade dr. Robert Golob je sprejel evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona. V ospredju pogovorov na delovnem kosilu sta bili obrambna industrija ter konkurenčnost evropskega gospodarstva s poudarkom na avtomobilski industriji in energetiki.

Na srečanju sta sodelovala tudi ministra za obrambo Marjan Šarec ter za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Po pogovorih je predsednik vlade dr. Robert Golob povedal, da lahko Slovenija z ambiciozno industrijsko politiko, evropskimi partnerstvi in vlaganji, tudi evropskih sredstev, poskrbi za svojo prihodnost za naslednjih deset do petnajst let.

Sogovornika sta se osredotočila tudi na visokotehnološka podjetja na področju zračne obrambe. Premier dr. Golob je prepričan, da je Slovenija ena od vodilnih svetovnih proizvajalk te opreme in da lahko z nadaljnjimi vlaganji v to področje širimo omenjene kapacitete: "Verjamem, da je to način, kako povečevati obrambne izdatke - skozi podporo visokotehnološkim podjetjem v Sloveniji. Še posebej, ker je večina teh izdelkov in tehnologij lahko uporabna tudi v drugih sektorjih, kot so npr. kmetijstvo, zaščita in reševanje."

Premier je izpostavil, da je Slovenija prejela načelno podporo evropskega komisarja za notranji trg, da se avtomobilski grozd poveže, prek t. i. čezmejnih projektov, s partnerji v Evropi. Na ta način bo zeleni prehod in prestrukturiranje avtomobilske industrije podprto tudi z evropskimi sredstvi. Avtomobilska industrija je zaradi vključenosti v širše verige vrednosti v specifičnem položaju ter tako na ravni Slovenije kot EU prispeva pomemben delež BDP, delovnih mest in raziskovalno-razvojnega prispevka. Avtomobilska industrija je sicer najpomembnejša industrija v Sloveniji, saj predstavlja več kot 10 % BDP.

Pogovor med slovenskim premierjem in evropskim komisarjem za notranji trg je tekel tudi o jedrski energiji. Sogovornika delita mnenje, da je jedrska energija sestavni del rešitve zelenega prehoda in da je treba na tem področju narediti velike korake naprej.  "Samo na ta način bo Evropa lahko zagotovila dovolj energije za svoje potrebe za naslednjih deset ali petnajst let, hkrati pa bomo lahko tudi znanje, ki ga Slovenija na tem področju že ima, najboljše izkoristili v prihodnje," je poudaril premier.

Dr. Golob je na koncu izrazil zadovoljstvo nad današnjim pogovorom: "Pogovarjali smo se kot enakopravni partnerji, kako lahko skupaj - Slovenija in komisija - razvijamo boljšo Evropo."

Slovenija je sicer danes prejela nakazilo v vrednosti nekaj manj kot 50 milijonov evrov, potem ko je Evropska komisija podala predhodno pozitivno oceno za vseh 12 mejnikov za plačilo nepovratnih sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost.

Pogovorom je sledil obisk podjetja Timtec Defense v Vipavi, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo obrambnih sistemov. Tam se je predstavilo tudi podjetje C-Astral, specializirano za proizvodnjo majhnih brezpilotnih letalskih sistemov.