Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. aprila 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 15.59 je na relaciji Čatež ob Savi–Velike Malence, občina Brežice, delovni stroj zdrsnil z nakladalne rampe in poškodoval delavca. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled stroja. Do izteka nevarnih snovi ni prišlo. Reševalci NMP Brežice so delavca na kraju oskrbeli in prepeljali v UC Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.39 sta v ulici Pod Hriberco v Vitanju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zreče so kraj dogodka zavarovali, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, nudili pomoč policiji pri usmerjanju, osvetljevali kraj, odklopili akumulatorja in očistili vozišče.

Izpostava Koper

Ob 22.53 se je na Cesti med vinogradi v naselju Bertoki v občini Koper pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Izola. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 so na ljubljanski južni obvoznici pri razcepu Malence v smeri proti Dolenjski trčili osebni vozili in tovorno vozilo. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana so bili vsi udeleženci v nesreči izven vozil in nepoškodovani. Gasilci so na enemu vozilu odklopili akumulator.

Ob 18.12 se je na lokalni cesti Kamnik–Velika Lašna kolesar zaletel v otroka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanih. Reševalci NMP Kamnik so poškodovani osebi oskrbeli in ju odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.29 se je na Cesti bratstva in enotnosti v Metliki motorist zaletel v osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, na motorju odklopili akumulator ter posuli in očistili razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika so na kraju oskrbeli poškodovanega motorista in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 7.06 sta na regionalni cesti Postojna–Razdrto, pri odcepu za Goriče, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju prepeljali v ZD Postojna. O dogodku je bil obveščen OKC Koper.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.47 je na Cesti talcev v Vojniku zagorela zamrzovalna skrinja v kletnih prostorih stanovanjske hiše, ogenj pa se je razširil na inventar v prostoru. Gasilci PGD Vojnik so požar omejili in pogasili, nato pa prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 20.08 so na Cesti 1. maja na Jesenicah zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.22 je na Cesti IX. korpusa v Solkanu gorel objekt velikosti okoli 1200 kvadratnih metrov, v katerem so bile delavnice in skladiščni prostori. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Nova Gorica, Šempeter, Čepovan, Dornberk, Kanal, Avče, Dobrovo, Renče-Vogrsko in Kostanjevica so pogasili požar in očistili požarišče. Delavci Elektro Primorske so objekt začasno odklopili iz omrežja.

Ob 17.34 so vasi Lazec v občini Cerkno gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Plužnje so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Ob 20.41 je v ulici Wolfovo stopnišče v Idriji zagorelo v kotlovnici v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so pogasili požar ter prostore očistili, prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, so oskrbeli reševalci NMP Idrija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.18 so v naselju Bukovska vas v občini Dravograd zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.50 je na avtocesti Razdrto–Postojna, pred počivališčem Studenec, občina Postojna, zagorela izolacija na kombiniranem vozilu. Požar je pred prihodom gasilcev pričel gasiti voznik, gasilci PGD Razdrto in Postojna pa so dokončno pogasili požar in okolico motorja pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 22.42 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici na parkirišču gorela odpadna pirotehnična sredstva. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 22.01 je v naselju Goričice, občina Cerknica, v stanovanju puščala plinska jeklenka. Gasilci PGD Cerknica so zaprli ventil, iznesli jeklenko iz objekta, izmerili prisotnost plinov in prezračili objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZGRD GE Nova Gorica z upravljalcem vodovodnega in kanalizacijskega omrežja postavili pivnike v jaške za meteorne vode in tako preprečili uhajanje odplak v reko Sočo, ki so nastale pri gašenju požara v Solkanu. Tekom popoldneva so spremljali stanje onesnaženosti reke Soče. Pivnike so v popoldanskem času večkrat zamenjali in jih v večernih urah odstranili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.29 so v naselju Petanjci, občina Tišina, delavci pri gradbenih delih našli minometno mino kalibra 120 mm, predvidoma iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta mino odstranila in odpeljala v skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.40 sta na Paljevem, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave in topovski vžigalnik, kalibra 80 mm, mase 0,65 kg, avstro-ogrske izdelave. Obe najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.46 so v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili in do uničenja na varno shranili najdeno tromblonsko mino, mase 1,25 kg, avstro-ogrske izdelave in ročno bombo, mase 0,52 kg, italijanske izdelave. Obe najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.12 so v Šaleku v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi. O dogodku so obvestili serviserja.

Izpostava Koper

Ob 10.59 se so na Kvedrovi cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper so s pomočjo lestve in s tehničnim posegom preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Kranj

Ob 10.14 sta v naselju Grad, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilca PGD Cerklje pomagala delavcem gradbenega podjetja pri sanaciji cestišča zaradi razlitega motornega olja.

Ob 15.23 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v trgovino s strehe tekla voda. Gasilci GARS Jesenice so odmašili zamašeno odtočno cev za meteorno vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.54 so v stanovanju na Smrekarjevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata v spalnico in omogočili svojcem dostop do onemogle osebe.

Ob 21.40 so na Rovski cesti v naselju Rova, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 12.37 je bila v stanovanju v Apačah, občina Kidričevo, zaklenjena onemogla oseba. Gasilci PGD Talum so skozi kletne prostore vstopili v stanovanje in omogočili reševalni ekipi dostop do onemogle osebe.  Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

 

Ob 10.08 so na pokopališču Barbara na Prevaljah gasilci PGD Prevalje pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Ob 13.15 so na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta in do prihoda reševalcev NMP pomagali onemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/