Skoči do osrednje vsebine

Udeležba VPE na srečanju mreženja kitajskih in tujih univerz v Pekingu

Kitajsko izobraževalno združenje za mednarodno izmenjavo je 19. aprila 2023 organiziralo »Chinese-Foreign Universities B2B Networking Session«, kjer je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu predstavilo tudi obstoječe sodelovanje med državama na področju izobraževanja. Slovensko visoko šolstvo je na srečanju predstavila ataše korespondentka VPE Nina Pejić.

Kitajsko izobraževalno združenje za mednarodno izmenjavo je 19. aprila 2023 organiziralo »Chinese-Foreign Universities B2B Networking Session«, kjer je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu predstavilo tudi obstoječe sodelovanje med državama na področju izobraževanja.


Nina Pejić je najprej predstavila slovensko visoko šolstvo, pri čemer se je osredotočila na javne in zasebne univerze, ki so že na seznamu priporočenih tujih izobraževalnih ustanov Ministrstva za izobraževanje Ljudske republike Kitajske.


Predstavila je tudi obstoječe štipendije in štipendije, ki so na voljo kitajskim študentom, ki želijo v Sloveniji študirati na dodiplomskem ali podiplomskem študiju (magisterij in doktorat), ter možnosti mobilnosti.


"Pitch predstavitvam" 21 veleposlaništev in tujih univerz so sledile seje mreženja med kitajskimi in tujimi institucijami.


Slovenija in Kitajska trenutno sodelujeta na področju visokega šolstva ter znanosti in raziskovanja. Memorandumi o soglasju, sklenjeni v preteklih letih, omogočajo 72-mesečne štipendije in 24-mesečne programe mobilnosti za študij v Sloveniji. Na raziskovalnem področju je 24 programov mobilnosti, na katere se lahko prijavijo raziskovalci tako z univerz kot raziskovalnih središč.