Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednice Republike Slovenije na Madžarskem

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in dr. Aleš Musar sta se mudila na obisku v Porabju.

Nato sta se še isti dan odpravila v Budimpešto, kjer sta v okviru uradnega obiska na Madžarskem ostala do srede, 19. aprila 2023.
oba predsedniška para na grajskem griču nad Donavo

Uradni obisk predsednice Republike Slovenije s soprogom na Madžarskem | Avtor: Anže Malovrh, STA; vir: Urad predsednice RS

Predsednica Republike Slovenije je uradni obisk pričela s položitvijo venca k spominskem obeležju na Trgu herojev. Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenska in madžarska predsednica zadržali v pogovoru na štiri oči, temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Madžarske pod vodstvom obeh predsednic.

V nadaljevanju obiska sta se predsednici Republike Slovenije in Madžarske udeležili odprtja razstave prevodov slovenskih književnih del v madžarski jezik v Nacionalni knjižnici Szechenyi.

Popoldne se je predsednica Republike Slovenije srečala še s predsednikom Narodne skupščine Madžarske gospodom Lászlóm Kövérjem in predsednikom Vlade Madžarske gospodom Viktorjem Orbánom.

Uradni obisk se je zaključil s svečano večerjo, ki sta jo v čast predsednici Republike Slovenije dr. Nataši Pirc Musar in soprogu dr. Alešu Musarju priredila predsednica republike Madžarske gospa Katalin Novák in njen soprog gospod István Veres.