Skoči do osrednje vsebine

Strokovno - tehnična podpora na področju podatkovne znanosti in algoritmov

Z internetom in spletnimi družbenimi omrežji živimo v zlati dobi svobode izražanja in informiranja. Še nikoli nismo imeli na voljo toliko dostopnih kanalov izražanja in še nikoli toliko enostavno dostopnih virov informacij. Izjemne možnosti, ki nam jih omogoča vseprisotni internet in inovativne spletne storitve, po eni strani olajšujejo pot do znanja, po drugi pa tudi razširjanje neznanja.

V jedru poslovnih modelov spletnih družbenih omrežij in njihove družbene odgovornosti je, da filtrirajo, razvrščajo, promovirajo in degradirajo uporabniško ustvarjene vsebine, skladno s Pogoji uporabe storitev (angleško Terms & Conditions), vendar pri tem praviloma niso dovolj transparentna. Njihovo nepregledno delovanje spodbuja dvome v razširjanje uporabniško ustvarjenih vsebin ter zavajajočih in neresničnih informacij, s ciljem načrtnih manipulacij, zavajanj in sooblikovanja javnega mnenja. Spletna družbena omrežja samoiniciativno upravljajo vsebine, da bi se izognila razširjanju nezakonitih vsebin in vsebin, ki so v nasprotju z njihovimi Pogoji uporabe storitev, pri tem pa uporabljajo samodejne algoritme umetne inteligence, katerih delovanje je javnosti praviloma nepoznano. Preko omrežnega internetnega učinka lahko nepregledna vloga samodejnih algoritmov privede do posega v pravice uporabnikov in do sistemskih družbenih tveganj.

Akt o digitalnih storitvah navedene probleme naslavlja z obveznostmi za spletna družbena omrežja, ki se nanašajo na preglednost delovanja algoritmov. Preverjenim raziskovalcem bodo morali omogočiti vpogled v algoritme, njihovo delovanje in vpliv na uporabniške pravice in morebitna sistemska družbena tveganja. Preglednost algoritmov je tako eden izmed ključnih elementov uveljavljanja Akta o digitalnih storitvah za oblikovanje varnega, predvidljivega in zaupanja vrednega spletnega okolja.

Analiza algoritmov je strokovno zahtevna naloga, zato je Evropska komisija (angleško DG CONNECT) v sodelovanju s Skupnim raziskovalnim centrom (angleško Joint Research Centre) ustanovila Evropski center za preglednost algoritmov (angleško The European Association of Corporate Treasurers), ki bo organizacijski strukturi uveljavljanja Akta o digitalnih storitvah nudil strokovno-tehnično podporo na področju podatkovne znanosti in algoritmov. ECAT bo tako nudil podporo izvajanju nalog Evropske komisije, kot izhajajo iz DSA, in postal referenca za raziskave v zvezi s preglednostjo algoritmov.

V torek, 18. aprila 2023, ob 11. uri lahko spremljate predstavitev novega Evropskega centra za preglednost algoritmov z naslovom Odprimo črno skrinjico algoritmov (v angleščini)