Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim za financiranje draginje prerazporedila 48 milijonov evrov iz splošne proračunske rezervacije v finančni načrt Ministrstva za infrastrukturo.

Vlada prerazporedila pravice porabe v proračunu

Na današnji seji odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije za financiranje draginje prerazporedila sredstva v višini približno 48 milijonov evrov iz splošne proračunske rezervacije v finančni načrt Ministrstva za infrastrukturo. Sredstva bodo namenjena za nadomestilo dobaviteljem električne energije in dobaviteljem plina.

Poleg tega se v okviru finančnega načrta Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prerazporejajo sredstva v skupni višini približno 10,8 milijona evrov. Sredstva bodo namenjena upravičencem izplačila finančnega nadomestila zaradi visokih stroškov pridelave jabolk in hrušk, izredne začasne podpore kmetom ter mikro, malim in srednje velikim podjetjem ter za izplačilo finančne spodbude za realizacijo odstrela divjih prašičev.


Vlada potrdila odgovor na pobudo državnega svetnika

Odbor za državno ureditev in javne zadeve je danes potrdil odgovor vlade na pobudo državnega svetnika Bojana Borovnika glede zagotovitve nemotenega financiranja programa Projektno učenje mlajših odraslih prek državnega proračuna za čas prehajanja iz stare v novo finančno perspektivo.
Program Projektno učenje mlajših odraslih je nastal kot sprememba in prilagoditev programa Projektno učenje za mlade, ki ga je financiralo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje iz evropskih strukturnih skladov, dokler se finančna perspektiva ni iztekla. Potem je program prevzelo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), saj program Projektno učenje mlajših odraslih ni javnoveljavni program v obsegu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ampak podporna aktivnost, ki opremlja udeležence s kompetencami za vstop na trg dela. Zato program Projektno učenje mlajših odraslih ni primeren za sprejem kot javnoveljavni program za odrasle.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sodeluje z Zavodom RS za zaposlovanje pri izvajanju programa, ki je pomemben za različne skupine, zato se MDDSZ zavzema za zagotovitev čim več sredstev iz proračuna. Ker se bliža nova finančna perspektiva, bo potrebna tudi nova vloga za program, vendar še ni vzpostavljen sistem oddaje vlog in informacijski sistem. Kljub temu MDDSZ izvaja vse potrebno, da bo prekinitev izvajanja programa čim krajša, predvidoma ne več kot dva meseca.