Skoči do osrednje vsebine

Obisk državne ministrice za zunanje zadeve in kulturo Indije

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je skupaj z državnim sekretarjem Samuelom Žbogarjem sprejela državno ministrico za zunanje zadeve in kulturo Indije Meenakshi Lekhi.

Ministrica Fajon in državna ministrica Lekhi sta potrdili dobre prijateljske odnose med državama, ki sta v preteklem letu obeležili trideseto obletnico diplomatskih odnosov. Sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad okrepljenim sodelovanjem med Blejskim strateškim forumom ter indijskim Observer research foundation (ORF) ter se zavzeli za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področjih, kot so umetna inteligenca, gospodarstvo, izobraževanje, znanost in tehnologija, obnovljivi viri energije ter vključevanje mladih.

Državni sekretar Žbogar in državna ministrica Lekhi sta v nadaljnjem pogovoru izmenjala poglede glede aktualnih vprašanj v mednarodni skupnosti, vključno z vprašanjem reforme Organizacije združenih narodov (OZN). Med temami pogovorov je bilo tudi predsedovanje Indije skupini G-20 in poglavitni cilji, ki jih v tem okviru Indija zasleduje.