Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon sprejela posebnega odposlanca zunanjega ministra Koreje za EXPO 2030

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na pogovor sprejela posebnega odposlanca zunanjega ministra Republike Koreje ter predsednika in izvršnega direktorja Kia Motors Corporation Ho Sung Songa. V ospredju pogovorov so bile možnosti za okrepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter predstavitev kandidature za organizacijo svetovne razstave Expo 2030 v Busanu.
Ministrica Tanja Fajon in posebni odposlanec zunanjega ministra Republike Koreje ter predsednik in izvršni direktor Kia Motors Corporation Ho Sung Song

Ministrica Tanja Fajon in posebni odposlanec zunanjega ministra Republike Koreje ter predsednik in izvršni direktor Kia Motors Corporation Ho Sung Song | Avtor: Daniel Novaković, STA

1 / 3

Ministrica Fajon je v pogovoru s posebnim odposlancem Ho Sung Songom poudarila, da Slovenija in Koreja delita številne vrednote, kot sta demokracija in vladavina prava, ter da trenutno potekajo številne aktivnosti za okrepitev dvostranskega sodelovanja. Sogovorniku je predstavila interes Slovenije za poglobitev sodelovanja na področju avtomobilske industrije in poudarila odprtost Slovenije za neposredne tuje visokotehnološke investicije. "Želimo okrepiti politično in gospodarsko sodelovanje Slovenije in Koreje, kar potrjuje odprtje slovenskega veleposlaništva v Seulu, rast blagovne menjave med državama, pomen in umeščenost Luke Koper ter interes slovenskega avtomobilske industrije za sodelovanje s korejskimi partnerji," je povedala ministrica. Ministrica bo na povabilo korejskega ministra za zunanje zadeve obiskala Republiko Korejo, predvidoma z gospodarsko delegacijo.

Posebni odposlanec Ho Sung Song je ministrici predstavil kandidaturo Republike Koreje za organizacijo svetovne razstave EXPO 2030 v pristaniškem mestu Busan. Poudaril je, da ima mesto Busan, ki je postalo primarno logistično središče, bogate pretekle izkušnje z varnim gostovanjem mednarodnih dogodkov.

Sogovornika sta spregovorila tudi o sodelovanju v okviru mednarodnih organizacij in o podpori Koreje pri delu Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF ter o turizmu.