Skoči do osrednje vsebine

Alex Kama Devetak pričel niz večerov z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine

Na uradu se je odvil prvi večer z zamejskimi ustvarjalci niza Sredi domovine, na katerem se je predstavil goriški Slovenec, avtor zbirke kratkih zgodb "Nedaleč" in zmagovalec Festivala mlade literature Urška 2021 Alex Kama Devetak.
Alex Kama Devetak in Vesna Humar sedita, za njima reklamono stojalo urada, na levi slovenska in evropska zastava. Pred njima mizica z vodo. Sogovornika se pogovarjata.

Alex Kama Devetak in Vesna Humar | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V sproščenem in izredno zanimivem pogovoru, ki ga je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, se je dotaknil svojega umetniškega delovanja, okolja, iz katerega prihaja, pa tudi svojega ustvarjalnega procesa.

Mlad avtor, ki je že v svojih dvajsetih letih začel razmišljati o družbeno pogosto neželenih in odrinjenih temah, je zbranim prebral nekaj odstavkov prvenca. Nekaj trenutkov pa je namenil tudi glasbeno-gledališki predstavi "Od Nice do Gorice", ki skozi simpatično ljubezensko zgodbo predstavlja zgodovino goriškega prostora in je prav tako njegovo delo.

Alex Kama Devetak, rojen leta 1992 v Gorici (Italija), je magistriral iz primerjalne književnosti in slovenistike. Stalno je razpet med dvema svetovoma, med Italijo in Slovenijo, med književnostjo in filmom, med prozo in poezijo, med romani in stripi, med realnostjo in fikcijo. Več let je bil organizator študentskega literarnega natečaja Rdeča nit in filmskih večerov v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, nekaj časa je sodeloval s portalom Koridor, leta 2019 in 2020 je bil objavljen v zborniku poezije in kratke proze mladih s prostora nekdanje Jugoslavije – Rukopisi, trenutno je urednik za prozo pri reviji za sodobno književnost Nebulæ. Ustvarja predvsem kratke zgodbe, včasih se preizkuša tudi v dramskih besedilih. Po poklicu je bil že učitelj slovenščine na tržaških srednjih šolah, sedaj je zaposlen v Narodni in študijski knjižnici v Gorici  in Trstu. V prostem času bere, piše, gleda, opazuje in se počuti doma na skalah ob morju. (Vir: spletna stran Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti).

S tokratnim dogodkom na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pričenjamo niz večerov pod naslovom Sredi domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti bodo imeli priložnost, da v prestolnici od blizu spoznajo zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve. Naslednji večer bo v mesecu maju. Že sedaj lepo vabljeni nanj.