Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Pragi o krepitvi dvostranskih odnosov in aktualnih mednarodnih temah

Državni sekretar Marko Štucin je v Pragi opravil konzultacije z ministrom za zadeve EU Mikulášem Bekom in z namestnikom češkega ministra za zunanje zadeve Martinom Dvořákom. S sogovorniki je govoril o krepitvi dvostranskih odnosov med državama ter aktualnih evropskih in mednarodnih temah.
Državni sekretar Marko Štucin z namestnikom češkega zunanjega ministra Martinom Dvořákom

Državni sekretar Marko Štucin z namestnikom češkega zunanjega ministra Martinom Dvořákom | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin se je zavzel za nadaljnje poglabljanje političnega dialoga in krepitev dvostranskega sodelovanja med državama. Sogovorniki so si izmenjali poglede o aktualnih razmerah v Ukrajini in poudarili pomen nadaljnje podpore Ukrajini in zagotovitve odgovornosti ruskega režima za storjene zločine v Ukrajini. Pri tem je državni sekretar Štucin poudaril pomen MLA diplomatske konference za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki bo potekala od 15. do 26. maja 2023 v Ljubljani.

Tema pogovorov je bil tudi Zahodni Balkan, pri katerem sta tako Slovenija kot Češka aktivni podpornici širitvenega procesa EU na države v regiji. Državni sekretar Štucin je s češkimi sogovorniki prav tako obravnaval aktualna vprašanja EU, predvsem glede krepitve konkurenčnosti evropskega gospodarstva, iskanja skupnih rešitev na področju energetike in zelenega prehoda ter prihodnosti Evrope. Poleg tega so razpravljali o migracijah, pri čemer so se zavzeli za iskanje rešitev na ravni Evropske unije.

V okviru obiska v Pragi se je srečal tudi s podpredsednikom Odbora za zadeve EU v Poslanski zbornici Češke republike Ondřejem Kolářjem.