Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. aprila 2023.

Nesreče v podzemnih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Dne 16. 4. 2023 se je nadaljevalo reševanje ponesrečene jamarke iz novo odkrite Vranjedolske jame v Dolenji vasi pri Cerknici. Reševalci JRS RC Ljubljana, Postojna, Sežana, Kranj, Novo mesto, Velenje, gasilci PGD Cerknica, Rakek, Dolenja vas, Dolenje jezero in ZGRS Sežana ter pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so z minsko eksplozivnimi sredstvi širili ozke prehode v jami in izvajali aktivnosti za dvig poškodovanke. Okoli 16. ure so se v jamo spustile ekipe jamarskih reševalcev, namenjene za dvig poškodovanke. Dne 17. 4. 2023 ob 4.05 so reševalci rešili jamarko. V nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana jo je prepeljal helikopter SV.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.15 je na Stari cesti na Vrhniki vozilo trčilo v betonsko škarpo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli izteklo gorivo.

Ob 13.47 je na ljubljanski obvoznici pri izvozu za Bežigrad voznica osebnega vozila izgubila nadzor nad vozilom in se zaletela v obcestno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 20.57 sta v naselju Št. Jurij, občina Grosuplje, trčili osebno in motorno vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in Št. Jurij so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, osvetljevali kraj nesreče in očistili razlite motorne tekočine.

Ob 21.11 je na cesti Kamnik–Stahovica pri naselju Spodnje Stranje, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, nudili prvo pomoč udeležencema, usmerjali promet, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila in očistili vozišče. Poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 13.02 sta v križišču na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebno in reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, umaknili vozili s križišča, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 21.36 je na pomurski avtocesti v bližini naselja Močna, občina Lenart, osebno vozilo pred tunelom Močna trčilo v betonski zid. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.44 se je na Vipavski cesti pri pokopališču v Rožni dolini, občina Nova Gorica, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pogasili gorečo vozilo in očistili cestišče. Vozilo je bilo v nesreči uničeno, poškodovanih v nesreči ni bilo. Posredovali so tudi reševalci NMP Nova Gorica in policija.

Izpostava Postojna

Ob 15.17 je v Divači po izvozu iz avtoceste osebno vozilo zapeljalo naravnost čez krožišče. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovanega voznika, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, umaknili vozilo s cestišča, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč dežurni službi CP Koper pri čiščenju cestišča. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.17 sta na Zasavski cesti v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.03 so se na Kolodvorski cesti na Rečici, občina Bled, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bled – Rečica pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Ob 21.49 se je na Ulici Staneta Žagarja v Radovljici v gostinskem lokalu sprožil avtomatski javljalnik požara. Gasilci PGD Radovljica so pregledali prostore, očistili peč, prostore prezračili, jih pregledali s termovizijsko kamero in z merilcem nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 23.55 je v naselju Vinička vas, občina Lenart, zagorela lesena lopa. Požar so pogasili gasilci PGD Lenart, Voličina, Selce, Koren in JZ GB Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 18.01 je na Mariborski cesti na Ptuju zagorelo v prostoru za sekance. Gasilci PGD Ptuj so požar, ki se je tudi razširil na ostrešje pomožnega objekta, pogasili, sekance prekopali in s folijo prekrili ostrešje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.15 je na avtocesti med priključkoma Novo mesto zahod in Mirna Peč pri naselju Dolenje Karteljevo, občina Novo mesto, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in ga preventivno pregledali. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.31 je v naselju Prelska, občina Velenje, občan kuril plastiko in drug odpadni material. Gasilci PGD Vinska gora so pogasili manjši požar. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 18.21 so v naselju Prelska, občina Velenje, gasilci PGD Vinska gora ponovno pogasili kurišče odpadkov. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.29 so na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici goreli zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Ivančna Gorica so pogasili požar. Dva zabojnika sta uničena, eden pa poškodovan.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.16 je pri naselju Zelše, občina Cerknica, občan v gozdu našel minometno mino kalibra 45mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije, Severnoprimorske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije. Nevarno najdbo so uničili na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.18 je na cesti v Hotemežu, občina Radeče, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Radeče so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 12.28 so v Podrovniku, Zgornja Besnica, občina Kranj, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata in domačim omogočili vstop v stanovanje, v katerem se je nenadzorovano kuhala hrana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/