Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon Slovenskemu centru za glasbeno vzgojo Emil Komel podelil priznanje

Minister Matej Arčon se je v Kulturnem centru Lojze Bratuž v italijanski Gorici udeležil Jubilejnega koncerta ob 70. obletnici Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.
Matej Arčon, Franca Padovan, Alessandra Schettino na odru med podelitvijo priznanja. V rokah ga drži Franca Padovan, minister na levi ploska, Alessandra Schettino stoji ob Franci na desni.

Matej Arčon, Franca Padovan, Alessandra Schettino | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je glasbenemu centru vročil priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno in neutrudno delovanje na področju glasbene vzgoje v slovenskem jeziku ter za neprecenljiv prispevek k ohranjanju in razvoj slovenske kulture v italijanskem prostoru.

Minister Arčon je imel ob tej priložnosti tudi nagovor, v katerem je dejal “moram priznati, da ste mi nastopajoči pričarali izjemen večer in mi vzbudili izjemna čustva. Ko sem poslušal današnji koncert, so me misli peljale k zavedanju, da opravljam izjemno delo, da srečujem izjemne ljudi, ki se zavedajo svojega ponosa, svoje kulturne identitete in znajo stopiti skupaj, ko je treba. Slovenci, ki živite zunaj meja, ste neprecenljivi del narodne skupnosti,” je dejal minister in svoj nagovor zaključil z mislijo, da prav obstoj Slovencev temelji na slovenskem jeziku, in “ko je ta jezik prepleten z glasbo, je nekaj najlepšega, še posebej, če se prenaša s srcem in ljubeznijo.”

Na navdihujočem koncertu z naslovom “kjer glasba povezuje,” so svoje glasbeno znanje ob spremljavi orkestra predstavile učenke in učenci, ki svojo glasbeno pot tlakujejo prav v centru Emil Komel. Ministra Arčona sta na koncertu spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar in Generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc.