Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. aprila 2023.

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 9.18 je v Škerbotovi ulici v Rušah meteorna voda zalila travnik in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ruše prečrpali vodo in omogočili režijskem obratu, da očisti prepuste in jaške.

Ob 10.39 se je na gradbišču v Košakih v občini Maribor meteorna voda nabirala ob škarpi in ogrožala več stanovanjskih objektov v soseščini. Gasilci JZ GB Maribor so meteorno vodo prečrpali, lastnik zemljišča pa je izvedel preusmeritev meteorne vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.05 so v Cankovi gasilci PGD Cankova prečrpali približno 30 kubičnih metrov meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

Izpostava Postojna

Ob 13.26 je na Prečni ulici v Pivki meteorna voda zalivala kletne prostore Osnovne šole Pivka. Gasilci PGD Pivka so prečrpali približno 60 kubičnih metrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 0.07 so v Sovičah, občina Videm, gasilci PGD Videm izčrpali večjo količino meteorne vode iz dvorišča stanovanjske hiše.

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 6.57 se je ob stanovanjski hiši na Kersnikovi ulici v Lukovici pri Domžalah, občina Lukovica, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Lukovica so površino okoli 200 kvadratnih metrov prekrili s PVC folijo. Nevarnosti za stanovanjski objekt ni. Zadevo si je ogledal tudi poveljnik CZ občine Lukovica.

Izpostava Maribor

Ob 10.42 je v naselju Smolnik, občina Ruše, plaz odnesel del ceste. Gasilci PGD Smolnik so plaz pokrili in postavili zaporo ceste. Nadaljnjo sanacijo bodo prevzele pristojne službe.

Ob 12.57 je pri naselju Rošpoh-Del, občina Maribor, zemeljski plaz poškodoval cesto. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj plazišča. Sanacijo je prevzel upravljalec občinskega cestnega omrežja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.55 sta na Dečkovi cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so kraj zavarovali, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli vozišče ter nudili pomoč poškodovani osebi, do prihoda reševalcev NMP.

Ob 9.29 je na regionalni cesti Pristava pri Mestinju–Podčetrtek, v naselju Sv. Ema, občina Podčetrtek, osebno vozilo zapeljalo na poplavljeno vozišče in obstalo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Pristava pri Mestinju so kraj zavarovali in s tehničnim posegom vozilo izvlekli iz vode.

Ob 11.05 je v Lokovici, občina Šoštanj, voznica z osebnim vozilom zapeljala izven vozišča in obstala na previsu. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj in s tehničnim posegom izvlekli vozilo na vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 5.29 je v naselju Praprotno, občina Škofja Loka, prišlo do prometne nesreče enega vozila. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in vlečni službi.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.43 se je v Zgornjih Jaršah pri železniškem papirniškem mostu, občina Domžale, pri padcu s kolesom poškodovala oseba. Gasilci CZR Domžale so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ti pa so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.38 sta na krožišču pri Supernovi v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč avto vleki ter reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 16.13 so na avtocesti med izvozoma Maribor center in Maribor sever trčila štiri tovorna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so ob pomoči delavcev DARS zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli po cesti iztekle nevarne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi in so ju prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 se je na cesti Plave–Solkan, občina Kanal, voznik z osebnim vozilom zaletel v skale ob cesti. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine. Reševalcem NMP Tolmin so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 9.18 sta v Obrežu, občina Središče ob Dravi, bočno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so zavarovali kraj nezgode in odklopili akumulatorja.

Ob 11.49 sta v naselju Spuhlja, občina Ptuj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč udeleženim.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.02 je v Zgornji Vižingi, občina Radlje ob Dravi, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in z vozilom pristala na boku. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo dvignili nazaj na cesto ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.53 so v Šolski ulici v Luciji, občina Piran, v garažni hiši gorele smeti. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 1.43 je v Čebelarski ulici v naselju Morje, občina Rače-Fram, zagorela stanovanjska hiša. Požar se je razširil še na nadstrešek in osebno vozilo pod nadstreškom. Gasilci PGD Rače, Fram, Podova in Spodnja in Zgornja Gorica so požar pogasili. Požaru je uničil nadstrešek in osebno vozilo, zelo poškodovana pa je tudi stanovanjska hiša.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 14.00 je v Iga vasi, občina Loška dolina, na tehničnih pregledih zagorel traktor. Gasilec PGD Iga vas je začetni požar armaturne plošče pogasil z gasilnim aparatom.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 13.06 je na parkirišču Rozmanove ulice v Krškem gorel papir v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.04 je na območju hriba Trstelj, občina Miren-Kostanjevica, pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila na varno dve topovski granati s skupno maso 47,4 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.49 je na območju Lehna na Pohorju, občina Podvelka, prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 648 odjemalcih. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

Ob 18.01 je na območju Lehna na Pohorju, občina Podvelka, prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 25 odjemalcih. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.11 so v kraju Log, občina Rogatec, gasilci PGD Dobovec prekrili območje plazu za stanovanjsko hišo.

Izpostava Kranj

Ob 8.42 je v naselju Slap, občina Tržič, voda zalila stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Tržič so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom vstopili v zgornje stanovanje, zaprli vodo ter izčrpali vodo v poplavljenem stanovanju.

Izpostava Maribor

Ob 10.31 so v Tinju v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Tinje odstranili drevesi, ki sta viseli čez cestišče in ogrožali promet.

Ob 18.40 je na cesto Lovrenc na Pohorju - Rogla, občina Lovrenc na Pohorju, padlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so drevo razžagali in jo odstranili s cestišča. Med vožnjo so naleteli še na vozilo, katero je obtičalo in ga izvlekli nazaj na cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.37 je v kraju Lukavci, občina Križevci, voda iz kanala začela vdirati v zabojnik na delovišču. Gasilci PGD Lukavci so zajezili vodo in izčrpali približno 5 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.54 sta pri naselju Podmelec, občina Tolmin, podrti drevesi ovirali dostop do stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kneža so drevesi odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/