Skoči do osrednje vsebine

Slovenski dnevi v Brnu 2023

Veleposlaništvo je v sodelovanju s Češko-slovenskim društvom iz Brna in Filozofsko fakulteto Masarykove univerze v Brnu v aprilu 2023 po desetih letih ponovno organiziralo Slovenske dneve Brnu, v sklopu katerih se je odvilo deset dogodkov.

Fotografska razstava Borut Peterlin:  "Nova Zemlja – Tišina"  (1. - 14. 4. 2023)

Razstavo, ki je bila postavljena na sedežu Urada Južnomoravske regije, je pripravil Dolenjski muzej Novo mesto. Tema razstave obravnava razmerje med zemeljskostjo telesa in transcendenco duha. Dela so narejena ročno, v stari tehniki pigmentirano želatinski print na steklu iz ultravelikoformatnega kolodijskega negativa na steklu. Razstavo spremlja tudi fotografova avtorska poezija štirinajstih pesmi. V Brnu je bilo razstavljenih 20 fotografij iz tega cikla, študentje slovenskega jezika na FF Masarykove univerze v Brnu pa so ob tej priložnosti v češki jezik prevedli tudi pet Peterlinovih pesmi. Iz življenjepisa in dela Peterlina naj omenimo, da je študiral na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi in opravil podiplomski študij fotografije na London College of Printing. Peterlin je osredotočen na izvajanje in predajanje znanja o ročno izdelanih fotografskih tehnikah 19. stoletja, s poudarkom na mokrem kolodijskem negativu. Kot fotograf v samostojnem poklicu deluje izrazito globalno, saj se je v preteklih letih predstavil v številnih galerijah in na festivalih tako v mednarodnem kot tudi v slovenskem prostoru ter sodeloval z vrsto mednarodnih agencij in revij.

1 / 2

Razstava "Mihajlo Rostohar, filozof, eksperimentalni psiholog, pedagog, kritični mislec" (3. - 21. 4. 2023)

Razstavo o Mihajlu Rostoharju (1878 – 1966) je v prostorih Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu pripravil Kulturni dom Krško, avtorica razstave je Helena Rožman. Rostohar predstavlja eno najvidnejših vezi med Brnom in Slovenijo. V Brnu je začel delovati leta 1924 in tam dve leti kasneje na Filozofski fakulteti Masarykove univerze ustanovil Oddelek za psihologijo, ki ga je vodil več kot dve desetletji.

Predavanje ¨Počastitev del Mihajla Rostoharja¨ (14. 4. 2023)

Dr. Helena Rožman je na predavanju predstavila življenje in delo dr. Mihajla Rostoharja, Slovenca iz Krškega, ki je leta 1926 na FF MU ustanovil Oddelek za psihologijo, katerega je več kot dve desetletji tudi vodil ter bil med leti 1935 in 1936 prav tako dekan fakultete. Rostohar predstavlja eno najvidnejših vezi med Brnom in Slovenijo. Poleg ministra RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona in veleposlanice Tanje Strniša sta zbrane nagovorila še dekanja FF MU Irena Radová in predstojnik Oddelka za psihologijo FF MU Marek Blatný. Iz Slovenije so se dogodka udeležili podžupanja Mestna občina Krško Brigita Piltaver Imperl in svojci dr. Rostoharja.

1 / 4

Slovensko-češke paralele v arhitekturi, gradbeništvu in oblikovanju (13. 4. 2023)

Pod pokroviteljstvom Častnega konzulata Republike Slovenije v Brnu je potekala predstavitev patenta za posebne konstrukcijske elemente in premiera kratkega filma z naslovom ¨Slovensko-češke paralele v arhitekturi, gradbeništvu in oblikovanju", avtorice Ajde Balderman Plesnik, slovenske arhitektke, ki je za svoje diplomsko delo leta 2008 prejela študentsko Prešernovo nagrado za arhitekturo. Balderman Plesnik danes živi v češkem Zlínu, v kratkem filmu pa je poleg zgodovinskih slovensko-čeških povezav v arhitekturi in gradbeništvu predstavila tudi dva patenta na področju gradbeništva, ki ju je razvil njen soprog, Čeh Vit Plesnik. Vit Plesnik je na dogodku predstavil modela obeh patentov. Dogodka se je udeležilo okoli 25 ljudi, v glavnem predstavnikov gradbenih podjetij, arhitektov in oblikovalcev.

Uradno odprtje Slovenskih dni v Brnu (13. 4. 2023)

Osrednji dogodek Slovenskih dni v Brnu je predstavljalo uradno odprtje s fotografsko razstavo Dolenjskega muzeja Novo mesto ¨Nova zemlja/Tišina¨, avtorja Boruta Peterlina. Zbrane so nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, predsednik odbora Južnomoravske regije za mednarodno sodelovanje Petr Springinsfeld in veleposlanica Tanja Strniša. Obiskovalci so prisluhnili češkim prevodom poezije Boruta Peterlina, ki sta jih prevedla in recitirala študenta slovenščine na Filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu. Z glasbeno točko je nastopil Tadej Vesenjak. Dogodka se je udeležilo več visokih političnih predstavnikov Češke republike in Južnomoravske regije, med drugim namestnik ministra za kmetijstvo Miroslav Skřivánek in poslanka v Poslanski zbornici Parlamenta Češke republike Marie Jilková.

Po odprtju je sledila predstavitev slovenske kulinarike in vin, ki jo je finančno podprla Slovenska turistična organizacija.

Srečanje Slovencev in prijateljev Slovenije (13. 4. 2023)

Tradicionalno srečanje Slovencev in prijateljev Slovenije v Brnu je bilo organizirano kot literarno-glasbeni večer, ki je potekal ob prebiranju čeških prevodov slovenske književnosti ter poslušanju glasbenih nastopov Tadeja Vesenjaka in Uroša Dokla.  S prevodi slovenske književnosti v češčino so se predstavili štirje priznani prevajalci, in sicer: Aleš Kozár z romanom "Nekropola" Borisa Pahorja, Alena Šamonilová z vodnikom po slovenskih gorah Vikija Grošlja "Krona Slovenije", Libor Doležán je predstavil roman Aleša Štegra "Neverend" ter Petr Mainuš, ki je predstavil prevod stripa "Plečnik" avtorjev Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika.

Na dogodku je sodeloval tudi direktor Slovenija Center Praga Michal Kůra, ki je predstavil Slovenijo kot turistično destinacijo.

Okrogla miza ¨Vloga slovenščine in Slovencev na Češkem in Slovaškem¨ (14. 4. 2023)

Na okrogli mizi, ki so se je poleg ministra RS za Slovence v zamejstvu in po svetu kot častnega gosta Mateja Arčona, veleposlanice Tanje Strniša in dekanje Filozofske fakultete Masarykove univerze Irene Radové, udeležili še častna konzulka RS v Brnu Andrea Ungerová, namestnica veleposlanice Nika Rotar, predstavniki vseh treh slovenskih društev s Češke in Slovaške (Slovensko Društvo Jožeta Plečnika, Češko-slovensko društvo iz Brna in Združenje SLO/SLO iz Slovaške), predstavniki slovenistik s fakultet v Pragi, Brnu, Pardubicah in Bratislavi, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik ter predstavnik Češke akademije znanosti, je bil v ospredju pogovor o ohranjanju slovenstva, krepitvi vezi med državami in o poučevanju slovenskega jezika na Češkem in Slovaškem.

Slovensko-češki koncert (14. 4. 2023)

Pred koncertom sta zbrane pozdravila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in veleposlanica Tanja Strniša. Za čudovit zaključek Slovenskih dni v Brnu 2023 sta poskrbeli slovenska glasbena skupina Vokalni trio Le Dive in Vachov zbor moravskih učiteljic. Prireditve se je udeležilo okrog 100 obiskovalcev – članov slovenske skupnosti na Češkem, čeških prijateljev Slovenije in druge javnosti.

Fotografska delavnica v tehniki 19. stoletja (20. april 2023)

Borut Peterlin je na Srednji šoli za umetnost in dizajn v Brnu prIpravil delavnico o izdelavi fotografij v tehniki mokrega kolodijskega negativa na steklu, ki izvira iz 19. stoletja. Peterlin velja za enega najbolj prepoznavnih in najboljših fotografov, specializiranih v tej tehniki, na svetu.