Skoči do osrednje vsebine

Slavnostno odprtje dvorane Alme Karlin v Cankarjevem domu

V Cankarjevem domu so slovesno odprli dvorano, ki nosi ime po svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin.

Nova dvorana, v arhitekturnem smislu zvesta idejam arhitekta Edvarda Ravnikarja, je v 5. nadstropju Cankarjevega doma in je hkrati tudi prva dvorana v Cankarjevem domu, v kateri so bili oprema in materiali izbrani po principu varovanja okolja. Z govorom sta dvorano s stotimi sedeži otvorili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

V svojem nagovoru je ministrica za kulturo poudarila, da je sodobno in trajnostno oblikovana infrastruktura eden od predpogojev za svobodo umetniškega izražanja. Tako kakor svobodni duh Alme Karlin, ki nam še danes kaže, kako je z voljo in vztrajnostjo mogoče doseči tisto, kar se vsem okrog nas zdi nedosegljivo, bo tudi nova dvorana mnogim ustvarjalcem olajšala boj z nepremagljivimi ovirami in jim nudila prostor umetniške svobode.

Otvoritev dvorane je pospremil odlomek iz monodrame Alma (avtorica drame: Uršula Cetinski), ki je nastala na podlagi romana Samotno potovanje Alme Karlin. Bralno uprizoritev odlomka je režiral Matjaž Berger, interpretirala pa dramska igralka Jana Zupančič. Doc. dr. Nagisa Moritoki Škof je poskrbela za glasbeno spremljavo na japonskem glasbenem inštrumentu koto.

Dvorano je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Na spletni strani Cankarjevega doma je na voljo več informacij o dvorani Alme Karlin.