Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev danskega zdravstvenega sistema

Ministrstvo za zdravje je v petek, 14. aprila, na strokovnem srečanju gostilo delegacijo iz Danske, ki je zbranim predstavila danski zdravstveni sistem in strukturne reforme, ki so bile na Danskem odločilne za spremembe na področju zdravstvenega varstva.

Dogodek je otvoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan: »Cilj ministrstva je ureditev zdravstvenega varstva v smeri, da bo bolje upravljano in pacientom lažje dostopno. Pomembno je, da se ob pripravi nove zakonodaje, seznanimo s prakso iz tujine.« Minister je izrazil spoštovanje danskim kolegom, ki so bili pripravljeni deliti tako uspehe kot neuspehe tamkajšnje zdravstvene reforme. Iskanje širokega družbenega in političnega konsenza je glede na danske izkušnje prvi korak uspešne zdravstvene reforme. »Ta nasvet sem sprejel z odprtimi rokami,« je poudaril Bešič Loredan.

Reforme zdravstvenega varstva na Danskem je predstavil generalni direktor Danskega zdravstvenega organa g. Søren Brostrøm. Obravnaval je tako uspehe kot neuspehe, s katerimi so se srečali na poti od priprave do izvedbe reform. »Na začetku smo se osredotočili na nujno medicinsko pomoč (NMP). Uveljavili smo politiko 'zaprtih vrat' in centralizacije NMP v večjih bolnišnicah, ki so namenjene samo NMP. Sistem lahko uspešno deluje samo pod pogojem, da so v teh bolnišnicah zaposleni strokovnjaki za vsa posamezna področja zdravstva. Izkazalo se je, da je bila to dobra odločitev.«

V nadaljevanju je kot uspeh izpostavil zapiranje manjših bolnišnic. »Odločitve o tem, katere bolnišnice bodo v posameznih regijah ostale, smo prepustili lokalnim oblastem. Centralizacija upravljanja bolnišnic in zmanjšanje števila le-teh v državi, je bil le prvi korak. Pomembna je bila tudi specializacija bolnišnic, torej ne, da vsi opravljajo vse, ampak so se glede na podatke o storilnosti storitve razporedile,« je povedal Søren Brostrøm.

Generalni direktor je poudaril, da je uspešna digitalizacija mogoča, če sta izpolnjena dva predpogoja: zaupanje v zdravstveni sistem in zdravstvena pismenost prebivalstva. Natančneje je slednjo temo obravnavala Nina Bergstedt iz Oddelka za podatke, infrastrukturo in kibernetsko varnost z danskega Ministrstva za notranje zadeve in zdravje. »Digitalne rešitve in nove tehnologije lahko pomagajo pri reševanju trenutnih težav v zdravstvenem sektorju. Pri tem govorimo o dostopnosti, oskrbi na domu, medspecialistični oskrbi in pa tudi o opolnomočenju pacientov za samostojno zdravljenje.«

Ob zaključku dogodka sta si minister in generalni direktor izkazala medsebojno občudovanje in zagotovila, da se bo sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnosti. Ne samo Slovenija od Danske, tudi Danska se namreč po besedah Brostrøma lahko veliko nauči od Slovenije.