Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije z Mongolijo

V Ljubljani so potekale politične konzultacije med Republiko Slovenijo in Mongolijo, ki sta jih vodila državni sekretar Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Samuel Žbogar in državni sekretar zunanjega ministrstva Mongolije Ankhbayar Nyamdorj.
Državni sekretar Samuel Žbogar in državni sekretar Mongolije Ankhbayar Nyamdorj

Državni sekretar Samuel Žbogar in državni sekretar Mongolije Ankhbayar Nyamdorj | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 3

Sogovornika sta obravnavala dvostransko sodelovanje med državama, ki v tem letu obeležujeta trideseto obletnico diplomatskih odnosov. Pogovor je tekel tudi o možnostih za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Državni sekretar Žbogar je gostu predstavil slovensko kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu organizacije Združenih narodov.

Med multilateralnimi temami sta sogovornika posebno pozornost namenila podnebnim spremembam, trajnostnemu razvoju, enakosti spolov ter Konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev - Konvencija MLA. S ciljem sprejetja omenjene konvencije organizira MZEZ diplomatsko konferenco, ki bo od 15. do 26. maja 2023 v Ljubljani. V okviru konzultacij je potekala tudi predstavitev Centra za evropsko prihodnost o usposabljanju pripadnikov mirovnih operacij. Žbogar in Nyamdorj pa sta obravnavala tudi aktualne mednarodne teme s poudarkom na ruski vojaški agresiji v Ukrajini ter razmere na Balkanu in v indopacifiški regiji. Med konzultacijami sta državna sekretarja podpisala Memorandum o soglasju glede izvedbe dvostranskih političnih konzultacij.