Skoči do osrednje vsebine

Poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu

Uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, Policije, Finančne uprave RS in Inšpektorata RS za delo so, ob soorganizaciji Evropskega organa za delo, izvedli usmerjen in poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar Andrej Rajh.
Državni sekretar Rajh in predstavniki različnih nadzornih ustanov

Poostren nadzor nad izvajanjem mednarodnega potniškega prometa | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Vsak dan se širom Evrope izvajajo številne prevozne dejavnosti. Prevozniški sektor je ključen za evropsko gospodarstvo, ki se spopada s številnimi izzivi tako z vidika voznikov kot prevoznikov in ostalih udeležencev v prometu.

V preteklih letih so bile na Inšpektorat Republike Slovenije za infrastrukturo vložene številne prijave zoper izvajalce prevozov potnikov v mednarodnem prometu. Prijavam so sledili posamezni izredni inšpekcijski nadzori nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov, v katerih so bile ugotovljene različne kršitve.

Zaznane kršitve se niso pojavile samo na področju izvajanja linij v nasprotju z dovoljenjem (kršeni vozni redi in itinerarji) ali neizvajanja linij, ampak tudi na področju zaposlovanja in dela na črno, na področju socialne zakonodaje (delovnega časa, časa vožnje in časa obveznih počitkov, uporabe zapisovalne opreme v cestnih prevozih ter predložitve zahtevanih podatkov).

Na podlagi ugotovitev inšpektorjev ter Policije in Finančne uprave Republike Slovenije, ki prav tako redno izvajajo nadzore nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov v cestnem prometu, so se nadzorni organi dogovorili, da bodo opravili usmerjen, nacionalno ter mednarodno usklajen nadzor nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov.

Zato so uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, Policije, Finančne uprave RS in Inšpektorata RS za delo, ob soorganizaciji in podpori Evropskega organa za delo (angleško European Labour Authority - ELA), izvedli usmerjen in poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu. Lokacija nadzora je bila počivališče Dul, na avtocesti proti Novem mestu, kjer je bila med 9. in 13. uro izvedena preusmeritev prometa. Nadzora so se kot opazovalci udeležili tudi predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov (delovna inšpekcija in prometna inšpekcija) in hrvaške policije (mobilna enota prometne policije), predstavniki nemške policije, med njimi tudi predstavnik Evropskega združenja prometnih policij, predstavniki ELA ter tudi predstavnica Evropske komisije, ki pri Generalnem direktoratu za mobilnost in promet pokriva omenjeno področje.

Aktivnosti, ki so jih izvedli nadzorni organi, so bile usmerjene v nadzor nad izvajalci mednarodnih prevozov potnikov. Temeljito so bili pregledani z vidika spoštovanja določb socialne zakonodaje (celovitost podatkov, časi voženj, odmorov in počitkov, celovitost podatkov, uporaba tahografa in voznikovih kartic), nadzor nad tehnično brezhibnostjo vozil, s katerimi se ti prevozi izvajajo in nadzor nad samim izvajanjem mednarodnih prevozov potnikov v cestnem potniškem prometu (spoštovanje dovoljenj, voznih redov in itinerarjev).

Žal se v zadnjem času tragične prometne nesreče, v katerih so udeleženi avtobusi, dogajajo tudi pri nas. Avtobusi so (poleg tovornih vozil) tista prevozna sredstva, ki v primerih kršitve pravil, zaradi svoje velikosti, teže in večjega števila potnikov, ki ga prevažajo, predstavljajo veliko nevarnost tako za potnike kot tudi za druge udeležence v cestnem prometu.