Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na Odprtju Slovenskih dni v Brnu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se ta konec tedna mudi pri slovenski skupnosti na Češkem. Udeležil se bo več dogodkov v okviru Slovenskih dni v Brnu. Danes, na prvi dan obiska, je ministra Arčona sprejel guverner Južno-moravske regije Jan Grolich.
Udeleženci odprtja. Na desni govornik za mikrofonom, na drugi strani polkrožno udeleženci. Baročna arhitektura.

Udeleženci odprtja. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 5

Ministra Arčona ves čas obiska v Brnu spremlja veleposlanica Republike Slovenije na Češkem Tanja Strniša.

Slovensko-češke paralele v gradbeništvu in arhitekturi

Minister Arčon se je najprej udeležil predstavitve patenta za posebne konstrukcijske elemente in premiere kratkega filma slovenske arhitektke Ajde Biderman Plesnik z naslovom 'Slovenko-češke paralele v gradbeništvu in arhitekturi', dogodka, ki ga je pripravil Častni konzulat Republike Slovenije v Brnu pod vodstvom častne konzulke Andree Ungerove. Minister je v pozdravnem nagovoru poudaril, da arhitektura predstavlja pomembno vez med dvema prijateljskima državama, ki tudi sicer odlično sodelujeta na vseh področjih.  Slovensko arhitektko so pri svojem delu navdihnili Plečnik, nato Plesnik, dobila pa je tudi nagrado, poimenovano po Prešernu, kar trije veliki slovenski možje z začetnico na P, je povzel minister. Zahvalil se je častni konzulki za pripravo dogodka, pa tudi vsem udeležencem. Naj spomnimo, da slovenska arhitektura ima pomembno vlogo na Češkem, saj se je znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik neizbrisno zapisal tudi zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov.

Minister z guvernerjem Južno-moravske regije Janom Grolichom

Kasneje se je minister sestal z guvernerjem Južno-moravske regije Janom Grolichom. V prijetnem in vsebinsko bogatem pogovoru sta posebno pozornost namenila pomenu ohranjanja stikov z rojaki, ki živijo zunaj meja matične domovine. Veliko zanimanje je guverner izkazal za področje dela ministra in urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj se je danes prvič sestal z ministrom s tovrstnimi pristojnostmi. Minister Arčon je poudaril, da so Slovenci most med matico in državo, kjer živjo. Poleg krepitve kulturnih vezi je pomembno tudi gospodarsko sodelovanje, pri čemer pomembno vlogo igrajo slovenska društva, posamezniki, veleposlaništva, konzulati in lektorati. Dotaknila sta se begunske krize z vidika pomankanja delovne sile, ki pesti tudi Češko. Ugotovila sta, da je Sloveniji in Južno-moravski regiji skupna ljubezen do vinogradništva in medarstva, kjer je še kar nekaj priložnosti za iskanje sinergij. Strinjala sta se, da bi bilo mogoče okrepiti sodelovanje, pri tem sta izpostavila prav področje turizma. Kot je poudaril, so v preteklosti že spisali nekaj lepih zgodb s tu živečimi Slovenci, veseli jih, da je odprtje Slovenskih dni v Brnu prav v njihovih prostorih. Minister Arčon se je ob tej priložnosti vpisal tudi v knjigo častnih gostov.

Odprtje Slovenskih dni v Brnu

Osrednji dogodek današnjega dne je bilo odprtje Slovenskih dni v Brnu s fotografsko razstavo Boruta Peterlina, glasbenim programom in degustacijo slovenske kulinarike in vin. V pozdravnem nagovoru je minister poudaril, da je zelo vesel, da je danes na dogodku, ki praznuje kulturo, slovenski jezik, Slovence na Češkem in medsebojno prijateljstvo med obema državama. Zahvalil se je društvom, veleposlaništvu, lektoratu in vsem, ki skrbijo, da se tke vez med matično domovino in tukajšnjimi Slovenci. »Kot Slovenija smo lahko ponosni in hkrati hvaležni, da imamo izjemne Slovence, ki živijo in delujejo zunaj meja. Hkrati pa so neprecenljiv most med domovino, v kateri prebivajo in domovino, iz katere izhajajo.« je povzel minister. Izpostavil je tudi, da obe državi veže zgodovina, »na kateri lahko gradimo skupno prijateljstvo in sodelovanje na različnih področjih.« Ob koncu svojega pozdrava se je še enkrat zahvalil organizatorjem in vsem zbranim zaželel obilo užitka ob vseh dogodkih, ki se bodo še odvil. Zbrane je na uvodu dogajanja, ki je po desetih letih ponovno oživelo, pozdravil tudi predsednik za mednarodno sodelovanje Petr Springinsfeld in veleposlanica Strniša, za glasbeni program je poskrbel Tadej Vesenjak. Zbrani so lahko prisluhnili tudi češkim prevodom poezije Boruta Peterlina, prevedla in izvedla sta jih študenta slovenščine na Filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu Petra Janků in Pavel Urbanovski. Dogodka so se udeležili tudi visoki politični predstavniki Republike Češke in Južno-Moravske regije.

Srečanjem Slovencev in prijateljev Slovenije

Prvi dan se zaključuje s srečanjem Slovencev in prijateljev Slovenije. V okviru srečanja poteka literarni večer slovenske literature v čeških prevodih in predstavitev Slovenije kot turistične destinacije.

Slovenske dni v Brnu, dvodnevni dogodek, ki se je pričel danes in se bo sklenil jutri, pripravlja Veleposlaništvo RS v Pragi v sodelovanju s Češko-slovenskim društvom iz Brna,  lektorico slovenskega jezika na Masarykovi univerzi v Brnu in drugimi partnerji, ter ob finančni podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Danes na Češkem živi več kot 400 Slovencev, obe državi pa veže bogata skupna zgodovina srednjeevropskega prostora. Jakob Petelin Gallus, Matija Majer Ziljski, Matija Murko, Zofka Kveder, Mihajlo Rostohar, Gašper Rojko ter Jože Plečnik je le nekaj imen naših rojakov, ki so na Češkem zapustili neizbrisen pečat. Med velika imena češke zgodovine spada tudi Celjanka in trikratna kraljica Barbara Celjska. Na Češkem deluje več slovenskih društev in organizacij: Slovensko društvo Jožeta Plečnika, Češko-slovensko društvo in lokalni odbor društva VTIS (V tujini izobraženi Slovenci). V Pragi poteka dopolnilni pouk slovenščine. V Brnu, Pardubicah in Pragi delujejo tudi slovenski lektorati z možnostjo študija slovenščine.