Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike SlovenijeDodaj Novica

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. aprila 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 7.55 sta na Šmarski cesti v naselju Šalara, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Izola.

Ob 13.14 sta na hitri cesti pod Škofijami, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.28 sta na Zlatem polju v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, iz vozila iznesli voznika in ga predali reševalcem NMP Kranj ter odklopili akumulatorja.

Ob 17.38 je v Podrovniku v Zgornji Besnici, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na kolesa. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 je v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, v krožišču osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega kolesarja. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.35 so na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Sveti Boštjan, občina Dravograd, trčila tri osebna in kombinirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Reševalci so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Slovenj Gradec, dve pa bosta zdravniško pomoč poiskali sami.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.57 je v naselju Rateče, občina Kranjska Gora, zagorelo v savni v objektu Nordijskega centra Planica. Gasilci GARS Jesenice, PGD Rateče-Planica, Podkoren in Kranjska Gora so ogenj pogasili, iznesli izolacijo, izpraznili peč in prezračili prostore. Savna je uničena.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.46 so se v ulici Pod bukvami v Ljubljani vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo je iskrenje iz dimnika ponehalo. Gasilci so odstranili goreča polena iz kamina, očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost plinov ter lastnikom odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 22.51 je v Dornavi zagorelo v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo. Delavci zavoda so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Dornava, ki so nato s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.10 se je na Trgu Pohorskega bataljona v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, v stanovanju močno kadilo. Gasilci PGD Loke so prezračili prostore in odstranili vlažna drva iz peči.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 22.10 je v Poslovni coni Risnik v Divači gorelo tovorno vozilo s cisterno, ki je prevažalo gorivo. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača in Senožeče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali vozilo s termovizijsko kamero in zaradi razlitih motornih tekočin namestili pivnike.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.53 je v naselju Podgorje, občina Koper, na treh mestih gorela trava. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so pogasili okoli 200 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 so v Šalki vasi, občina Kočevje, gasilci PGD Šalka vas in Kočevje pogasili gorečo podrast ob jezeru.

Ob 18.51 je v naselju Drenov grič, občina Vrhnika, zagorela trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Drenov grič – Lesno brdo in Log pri Brezovici.

Ob 21.22 je pri naselju Konjšica, občina Litija, nad regionalno cesto Litija-Zagorje gorelo v gozdu. Gasilci PGD Polšnik so pogasili okoli 20 kvadratnih metrov goreče podrasti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.35 je v Vrhovljah pri Kojskem, občina Brda, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dobrovo.

Izpostava Postojna

Ob 13.31 so na Novem trgu v Postojni pri poslovno trgovskem kompleksu PTC Primorka gorele odpadne kartonaste škatle. Požar so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 so v Ulici Jana Husa v Ljubljani goreli zabojniki za papir. Gasilci GB Ljubljana so zabojnike pritrjene na objekt s tehničnim posegom odstranili in pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 7.20 so na lokaciji nedavnega onesnaženja potoka pri naselju Grobišče, občina Postojna, gasilci PGD Postojna opravili ogled in ugotovili, da onesnaženja ni več, zato so nameščene pivnike ter vpojna črevesa odstranili. Tekom dneva so preventivno izvajali občasne kontrolne preglede območja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.56 sta pod Debenjim vrhom v Ljubljani pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in na varnem kraju uničila najdeno minometno mino kalibra 81 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.17 je v bližini naselja Renče, občina Renče – Vogrsko, občanka našla NUS. Pripadnika Državne enote za NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, teže 7 kilogramov, topovski vžigalnik kalibra 100 milimetrov, teže 1,5 kilogramov in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, teže 0,5 kilogramov. Vse najdbe so italijanskega ali avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.35 so v Dijaški ulici v Tolminu naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato kalibra 87 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 18.24 je v bližini Renškega vrha, občina Renče – Vogrsko, občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila tri topovske vžigalnike in topovsko granato v skupni teži 8,65 kilogramov, italijanskega ali avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.42 so v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Ob 17.32 so v naselju Zlateče pri Šentjurju, občina Šentjur, gasilci PGD Šentjur nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 20.44 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Kranj do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.50 so v Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so onemoglo osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 10.02 so na Litijski cesti v Ljubljani zaposleni na območju betonarne našli neodzivno osebo. Gasilci GB Ljubljana so reševalcem NMP Ljubljana nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.11 so v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica s ceste odstranili podrto drevo in sprostili promet.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.21 so na Trgu na Prevaljah gasilci KGZ Ravne na Koroškem iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.57 je v Podlipovici na Izlakah, občina Zagorje ob Savi, v stanovanjski hiši razneslo dovodno cev štedilnika za centralno ogrevanje. Gasilci PGD Izlake so zaprli dovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v četrtek v goratem svetu severozahodne in severne Slovenije močno snežilo. Nad višino okoli 800 metrov bo lahko zapadlo od 25 do 50 centimetrov snega. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov.