Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon zaključila obisk v Etiopiji s srečanjem s predsednikom vlade Abijem Ahmedom

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zaključuje obisk v Etiopiji. Danes se je srečala s predsedujočim Komisiji Afriške unije Mousso Fakijem Mahamatom in predsednikom vlade Etiopije Abijem Ahmedom. S sogovornikoma je govorila o krepitvi dvostranskega in multilateralnega sodelovanja, odpiranju slovenskih veleposlaništev v Afriki ter o migracijah in drugih aktualnih izzivih.

"Čeprav ima Slovenija še šibko diplomatsko zastopanost na afriški celini, si aktivno prizadevamo za okrepitev sodelovanja z Afriško unijo in njenimi članicami. Sodelovanje je nujno tudi v luči aktualnih globalnih izzivov, s katerimi se soočamo, med drugim na področjih človekovih pravic, miru in varnosti ter podnebne varnosti," je v pogovoru s predsedujočim Komisiji Afriške unije Fakijem Mahamatom poudarila ministrica. "Veseli me, da poleg veleposlaništva v Adis Abebi odpiramo veleposlaništvo tudi pri Afriški uniji, ki združuje velik del afriške celine. S tem Slovenija dokazuje, da nameravamo resnično okrepiti svojo navzočnost v Afriki ter na ta način poskrbeti za okrepitev sodelovanja," je še povedala ministrica.

S predsedujočim Komisiji Afriške unije Fakijem Mahamatom je ministrica Fajon govorila tudi o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN): "Veseli me, da je delovanje Slovenije znotraj OZN prepoznavno ter da nas Afriška unija vidi kot državo, ki zna poslušati in graditi zaupanje med narodi ter mostove med državami."

Ministrica Fajon se je ob koncu obiska sestala še s predsednikom vlade Etiopije Abijem Ahmedom. V izčrpnem in prijateljskem pogovoru sta izrazila interes za okrepitev sodelovanja med državama. Predsednik vlade Ahmed je poudaril, da Etiopijo zanima predvsem prenos znanja in izkušenj na področju kmetijstva in varne prehrane, vlaganja v farmacevtsko industrijo ter vodne energije. Ministrica Fajon pa je predsedniku vlade povedala, da je Slovenija zanesljiva partnerica Afriki, graditeljica mostov zaupanja, tudi pri nujno potrebni reformi Varnostnega sveta OZN. "Največja napaka Evrope je, da govori o Afriki, ne da bi v resnici razumela njene težave," je še povedala ministrica. Glede migracij sta se strinjala, da je treba izzive reševati skupaj in pri izvoru ter posebej mladim zagotavljati varno prihodnost doma.

Ministrica je sogovornikoma med drugim predstavila še prihajajočo mednarodno konferenco Dan Afrike in diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj. Obe konferenci bo v aprilu in maju 2023 gostila Slovenija.