Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje in ambasadorka zdravja v pogovoru z otroki

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je udeležil 33. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki je potekal danes v Državnem zboru Republike Slovenije.

Osrednja tema letošnjega parlamenta je bila »Duševno zdravje otrok in mladih«, ki je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine. 

Minister in ambasadorka zdravja Melani Mekicar, ki ozavešča s področja duševnega zdravja sta se udeležila razprav, ki so potekala v okviru plenarnega zasedanja in so se dotikale tega kaj duševno zdravje je, kako okolje vpliva na duševno zdravje mladih, kakšni so viri pomoči ter možnih sprememb za krepitev zdravega razvoja mladostnikov. 

Minister je v razpravi mlade pozdravil in se jim zahvalil za vse predloge, ki so jih otroci nanizali tekom predstavitev posameznih delovnih skupin. "Področje duševnega zdravja je potrebno destigmatizirati, potrebno je delati na tem, da bomo razumeli, da je duševno zdravje enako pomembno kot fizično zdravje," je v nagovoru poudaril minister. Dodal je, da je Vlada RS področje duševnega zdravja uvrstila med delovne prioritete in namerava do konca letošnjega leta pripraviti številne predloge novih zakonov, s ciljem ureditve področja duševnega zdravja ter izboljšanja dostopa do storitev za duševno zdravje. Ambasadorka Melani Mekicar je udeležence pozdravila s poudarkom na kakovostnih, dobrih odnosih, povezovanju učencev znotraj razredov in skrbi drug za drugega. 

Ministrstvo je v tem letu k ozaveščanju in informiranju otrok in mladih o pomenu duševnega zdravja pristopilo s sodelovanjem povabilo številnih znanih oseb v sklopu kampanje Ambasadorji zdravja. Kampanja preko različnih kanalov, obiskov na terenu, medijev ter ambasadorjev nagovarja in ozavešča publiko o različnih perečih temah s področja alkohola, tobaka, duševnega zdravja, raka in demence.