Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Frangež o gastronomiji in razvoju turizma

V torek, 11. aprila 2023, je na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor potekala prva konferenca gastronomije in turizma. Kot gost okrogle mize se je konference udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.
udeleženci okrogle mize
1 / 4

Udeleženci konference so razpravljali o različnih temah s področja gastronomije: kako obravnavati goste, kakšno hrano ponuditi, postrežba pijače, s poudarkom postrežbe vode in lokalnih vin ter ustvarjanje privlačnih lokalnih jedilnikov. Govorili so tudi o kadrih in sicer kako ohraniti in privabiti nove kadre. Potekala je tudi razprava o prehranskih odpadkih in pomenu sodelovanja na vseh ravneh.

Državni sekretar Frangež je na okrogli mizi poudaril: »Gastronomija je pomemben gradnik slovenskega turizma in kljub temu, da je bil na tem področju dosežen velik napredek na področju kakovosti in ponudbe, se tu ne smemo ustaviti«. Ob tem je izpostavil, da se od septembra 2022 ponašamo z desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami, od tega so kar tri v Mariboru z okolico. Spomnimo, da je Maribor na nedavnem tekmovanju za najboljšo evropsko destinacijo v letu 2023 (Europe's Best Destinations) med 21 kraji zasedel 3. mesto ter zmagal v kategoriji najboljše kulinarične destinacije.

Ob prisotnosti več kot osemdesetih predstavnikov organizacij na področju gostinstva in turizma, šol in obrtnih zbornic iz celotne Slovenije je odgovarjal tudi na sklop konkretnih vprašanj o aktualni problematiki in ukrepih na področju gastronomije pri nas. Pojasnil je pomen novoustanovljenega Strateškega sveta za turizem z vidika gostinstva, ki kot posvetovalno telo ministra ves čas aktivno sodeluje pri napovedanih spremembah Zakona o gostinstvu in Zakona o spodbujanju razvoja turizma.

Na okrogli mizi so se udeleženci najdalj časa ustavili pri kadrih v gastronomiji in turizmu. Državni sekretar Frangež je zatrdil, da so aktivnosti na tem izjemno perečem področju usmerjene predvsem v dvig ugleda gostinskih poklicev v javnosti, zmanjšanju vrzeli med ponudbo delovnih mest in povpraševanjem po delu v tej panogi ter spodbujanju interesa pri mladih za zaposlitev v gostinstvu in turizmu. »Današnjo mladino je potrebno poslušati, saj se lahko od njih veliko naučimo. Prav imajo, ko zase zahtevajo več in s tem vsem nam postavljajo še višja merila,« je komentiral situacijo na zaposlitvenem trgu, kjer prihaja do neskladja med pričakovanji in zahtevami novih generacij. Posledično mladi zaposlitvene priložnosti iščejo in vidijo v drugih sektorjih z večjo dodano vrednostjo kot je v slovenskem gostinstvu in turizmu.  

Konferenco je organizirala Območna obrtno – podjetniška zbornica Maribor v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor ter Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.