Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. aprila 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.01 je v Severni Triglavski steni v Slovenski smeri, občina Kranjska Gora, snežni plaz odnesel enega alpinista okoli 70 metrov po pobočju, kjer je obstal nepoškodovan, eden pa se je obdržal v steni. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ju ob sodelovanju posadke s helikopterjem Slovenske vojske in ekipe HNMP izsledili, rešili iz stene in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 so gorski reševalci postaje GRS Kamnik, s helikopterjem SV poleteli proti bivaku na Skuti, občina Kamnik, kjer so v nedeljo zaradi močnega vetra ostali ujeti štirje planinci. Planince so s helikopterjem prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.51 se je na poti iz vrha Male Gore proti vasi Kamnje, občina Ajdovščina, pri padcu poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so ponesrečenca oskrbeli, imobilizirali, prepeljali v dolino in odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.58 si je na pobočju pod Srenjskim prevalom, naselje Srednja vas v Bohinju, občina Bohinj, turni smučar poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in Jesenice so ga s pomočjo posadke s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 9.19 je na smučišču Vogel, občina Bohinj, v smučarskem parku padel smučar in si poškodoval hrbet ter prsni koš. Na kraju nesreče so ga oskrbeli reševalci na smučišču, gorski reševalci GRS Bohinj in Jesenice ter ga v sodelovanju z Letalsko policijsko enoto prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Celje

Ob 13.06 je v Pongracu, pod planinskim domom na Mrzlici, občina Žalec, planinca obšla slabost in je obležal. Gorski reševalci GRS Celje in gasilci PGD Hrastnik so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz planinske poti do reševalnega vozila. Obolelo osebo so prepeljali v bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.05 sta v Osredku pri Zrečah, občina Zreče, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili z vozišča, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP. Poškodovanca so prepeljali v SB Celje.

Ob 14.30 sta v Šmartnem ob Paki trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, na motornem kolesu odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Poškodovanca so prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 11.54 je na kolesarski stezi med Škofijami in Dekani, občina Koper, osebno vozilo zdrsnilo v jarek. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom avto dvignili in postavili nazaj na utrjeno pot. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.28 sta v Tomšičevi ulici v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu in očistili vozišče. Poškodovani motorist je bil prepeljan v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.13 sta na Ljubljanski cesti na Bledu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali pri oskrbi lažje poškodovane osebe do prihoda reševalcev NMP Radovljica.

Ob 21.08 je v naselju Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so izvlekli vozilo nazaj cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.12 se je na Glavni cesti v Mirni pri padcu z motorjem poškodovala motoristka. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenki in pomagali reševalcem NMP Trebnje pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovanko so prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 20.54 je v naselju Korita, občina Trebnje, voznik s štirikolesnikom zapeljal čez oporni zid in se prevrnil. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oživljanju voznika in pomagali policiji. Voznik je na kraju nesreče podlegel poškodbam. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.33 je v Slatini, občina Šmartno ob Paki, zagorela uta. Gasilci PGD Šmartno ob Paki in Paška vas so pogasili uto in varovali bližnjo stanovanjsko hišo, na kateri je ogenj osmodil fasado. Uta je uničena, škoda pa je nastala tudi na stanovanjski hiši.

Izpostava Kranj

Ob 8.49 so v Velesovem, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velesovo, Cerklje in Zgornji Brnik so požar pogasili, okolico dimniške tuljave pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Ob 18.48 so v Strojarski ulici v Žireh gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobračeva so pogasili saje, dimnik očistili, ga pregledali s termovizijsko kamero in opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.03 je v naselju Mali Slatnik, občina Novo mesto, zagorela elektro omarica. Pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas je požar ugasnil. Gasilci so zavarovali kraj in opravili pregled s termovizijsko kamero. Obveščen je bil dežurni delavec Elektra Ljubljana, ki je odpravil napako.

Izpostava Postojna

Ob 8.44 so v Komnu gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so očistili in pregledali dimniško tuljavo ter s termovizijsko kamero pregledali ostrešje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.15 se je na Prušnikovi ulici v Ljubljani kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid so vozilo, ki ga je pričel gasiti že lastnik, dokončno pogasili. Gasilci so odstranili ožgano tapeto in pregledali vozilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.11 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.34 je na Črnomaljski cesti v Metliki gorel kup drv pripravljenih za kresovanje. Gasilci PGD Metlika so požar pogasili.

Ob 17.50 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava, podrast in kupi suhih vej. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 20.08 so pri naselju Artviže, občina Hrpelje - Kozina, opazili požar v naravi. Gasilci PGD Materija so ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje. Požar so pogasili in površino dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.13 je v vasi Hajdoše, občina Hajdina, zagorel kup listja in podrast. Gasilci PGD Hajdoše so požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 2.03 so v ulici Ob Koprivnici v Celju goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.48 sta na Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Nova Gorica, gorela komunalna zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 15.59 je na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, v stanovanjskem bloku občan menjal plinsko cev med jeklenko in kuhalno ploščo. Ob menjavi je nekaj plina ušlo na prosto. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so izmerili prisotnost plina v prostoru in okolici, ki pa ga inštrumenti niso zaznali. Objekt so prezračili in zaprli plinsko jeklenko.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.54 so na Zdolski cesti v Krškem gasilci PGE Krško ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Celje

Ob 13.06 je v Pongracu, pod planinskim domom na Mrzlici, občina Žalec, planinca obšla slabost in je obležal. Gorski reševalci GRS Celje in gasilci PGD Hrastnik so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz planinske poti do reševalnega vozila. Obolelo osebo so prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.11 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnem posegom rešili 4 osebe iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Koper

Ob 15.46 so v Marxovi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper odstranili polomljeno krilo polkna, ki je viselo čez nadstrešek objekta in ogrožalo mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 9.57 so v ulici Planina v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.49 so v Mostah in Suhadolah, občina Komenda, gasilci PGD Kamnik pregledali lokacije nastavljenih pivnikov in čreves na reki Pšati zaradi onesnaženja z dne 8. 4. 2023. Onesnaženja ni bilo več zaznati, zato so pivnike odstranili.

Ob 17.34 so v Bregu pri Borovnici, občina Borovnica, gasilci PGD Borovnica nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.47 se je v Smolniku v občini Ruše med sprehodom ob železniški progi poškodovala občanka. Gasilci PGD Smolnik so reševalcem NMP pomagali pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila, slednji pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.28 so v Železnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.04 so v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.05 so na Glavnem trgu v Muti gasilci PGD Muta s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Ti so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/