Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. aprila 2023

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.35 je na pobočju Male Mojstrovke, občina Bovec, snežni plaz zasul sedem planincev. Posredovali so reševalci GRS Bovec, Kranjska Gora, Rateče, Mojstrana, Jesenice, Kranj in Radovljica. Helikopter SV z združeno ekipo GRS-HNMP je tri huje poškodovane planince prepeljal v UKC Ljubljana, dva lažje poškodovana pa so z rešilnim vozilom prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.04 sta na Konjskem, občina Gorje, zašla planinca. Reševalci postaje GRS Mojstrana so nepoškodovana planinca našli in pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 je dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem SV poskusila dostopiti do onemoglih planincev v bivaku pod Skuto, a jim zaradi neugodnih vremenskih razmer ni uspelo. Helikopter se je vrnil v dolino, danes v ponedeljek, ob 8.04 pa je poletel ponovno na reševanje. Planinci so prenočili v bivaku,

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.17 sta na Savinjski cesti v Mozirju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem ter policistom. Reševalci NMP Mozirje in Velenje so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.50 se je v naselju Volče, občina Tolmin, voznik z osebnim vozilom zaletel v hišo. Gasilci PGD Tolmin so odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in počistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.57 je v naselju Kompole v občini Štore zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Gasilci PGD Prožinska vas, Štore, Svetina in Ljubečna so iz hleva rešili živino in pogasili požar, ki je v celoti uničil ostrešje objekta. Gasilsko stražo so vršili gasilci PGD Prožinska vas.

Ob 22.47 je v Donački gori, občina Rogatec, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Donačka gora in Rogatec so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali prostore s termovizijsko kamero. Zgorelo je okoli 20 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Kranj

Ob 10.42 so v naselju Vošče, občina Radovljica, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Lancovo so pogasili goreče saje, očistili dimniško tuljavo in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 2.46 je v naselju Ihova, občina Benedikt, zagorela stanovanjska hiša velikosti okoli 10 x 10 metrov. Gasilci PGD Benedikt in Sveta Trojica so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je uničil stanovanjsko hišo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.44 so v Družinski vasi, občina Šmarješke Toplice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bela Cerkev so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in s termovizijsko  kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.46 je na ljubljanski obvoznici med razcepom Malence in priključkom Ljubljana–Jug gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.03 je v Plavjah, občina Koper, zagorel travnik. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so pogasili travnik in sedem dreves.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.37 so v bližini Obvozne ceste v Ljubljani gorele veje in odpadki ob robu gozda. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 16.46 so v naselju Loka, občina Starše, gasilci PGD Starše pogasili nenadzorovano kurišče v velikosti okoli 30 kvadratnih metrov in preventivno zalili okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.55 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorel večji kup vejevja. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Prečna in Kamence so pogasili požar, ki je zajel okoli 50 kubičnih metrov vejevja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.38 je v Čerinovi ulici v Ljubljani gorela vsebina koša za odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.02 so v Vrtojbi, občina Šempeter – Vrtojba, gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica pogasili vsebino gorečega zabojnika.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.02 je v Ajdovščini na parkirišču trgovine Lidl iz kombiniranega vozila, zaradi tehnične okvare, začelo iztekati gorivo. Gasilci GRC Ajdovščina so izteklo gorivo prečrpali v posode in sanirali cestišče na površini okoli 380 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 13.10 so v naselju Nova Gora, občina Litija, naleteli na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regija sta na kraju najdbe uničila dve minometni mini Brixia, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.11 sta na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, v okvarjenem dvigalu večstanovanjske stavbe ostali ujeti dve osebi. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom rešili ujeti osebi, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili servisno službo.

Ob 17.20 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Ob 18.41 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj ponovno nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 so v ulici Matije Tomca v Domžalah gasilci CZR Domžale s pomočjo vrvne tehnike iznesli zaporno loputo iz jaška in jo ponovno namestili nad odprtino.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.01 je na Trgu Franca Fakina v Trbovljah v objektu za kulturne dejavnosti iztekala voda. Dežurni delavec Komunale Trbovlje je zaprl vodovodni ventil, gasilci PGD Trbovlje - mesto pa izčrpali vodo iz poplavljenih prostorov.

Ob 16.02 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/