Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je priznani ustvarjalec, pantomimik Andrés Valdés y Fuentes (1936–2023)

Andrés Valdés y Fuentes je bil rojen 14. julija 1936 v Havani na Kubi. Sprva se je udejstvoval kot plesalec in igralec, kasneje pa je postal mojster pantomime, ki se je je priučil v Parizu pri legendah te zvrsti. Pri sedemindvajsetih leti je leta 1964 prvič prišel v Ljubljano in tako v slovenski in jugoslovanski prostor zanesel novo umetniško zvrst, pantomimo.
Portret pantonimika Andrés Valdés y Fuentes-a

Andrés Valdés y Fuentes | Avtor: Družina Valdés (osebni arhiv)

Bil je prvi in dolga leta edini pantomimik v našem prostoru. Več let je vodil tudi Studio za pantomimo. Za svoje delo je dobil mnogo nagrad in priznanj, leta 2010 bršljanov venec za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov. Leta 2017 je prejel nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime, ki jo podeljuje Svetovna organizacija za pantomimo s sedežem v Beogradu.

V utemeljitvi so takrat zapisali: "Andres Valdes se je rodil in šolal v Havani, kalil se je v Parizu, umetniško se je bogatil v nekdanji Jugoslaviji, dozorel je v Sloveniji. Prepotoval je velike daljave – tako geografske kot umetniške in v času ter prostoru združeval kulture, vizije in govorice telesa. Strokovni in širši javnosti je po Evropi predstavljal skorajda neznano umetniško zvrst, režiral je gledališke predstave in poučeval generacije mladih umetnikov, igralcev in plesalcev. Njegov umetniški vpliv in človeški duh sta zaznamovala še številne nadaljnje rodove."

Istega leta je prejel še državno odlikovanje red za zasluge.

"Njegovo delo je še danes prepoznano kot izjemno in je eden redkih ustvarjalcev, ki je ‘vzdržal’ v samostojnem poklicu. Ni ga slovenskega dramskega gledališča, v katerem Andrés Valdés ni pustil svojega ustvarjalnega pečata, in ni ga umetnika generacije igralcev 1964–74, ki se ne bi spomnil svojega profesorja," so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije.