Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. april 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.44 je pri sestopu iz Gradiške Ture, občina Vipava, pohodnika obšla slabost in si pri padcu po strmini poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in Ljubljana so pohodniku nudili prvo pomoč in s pomočjo nosil prenesli v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP. 

Ob 19.02 so se nad vasjo Selce, občina Tolmin, zaplezali trije planinci. Gorski reševalci GRS Tolmin so nepoškodovane planince s pomočjo vrvne tehnike rešili do lažje prehodnega terena in jih pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice

Ob 0.12 je pri naselju Obrežje, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Izpostava Celje

Ob 1.53 je v Strmci, občina Laško, prišlo do prometne nesreče z udeležbo enega osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Laško, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Laško in Sevnica so udeleženo osebo pregledali na kraj dogodka.

Izpostava Koper

Ob 11.56 sta na cesti Rižana–Gračišče na odcepu za Hrastovlje, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem NMP pri iznosu poškodovane osebe iz vozila. Poškodovanca so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.01 se je v križišču Kamniške ceste in Miševe ulice na Rodici, občina Domžale, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi poškodovanca.

Ob 20.20 je na cesti od Pijave Gorice proti Turjaku, občina Škofljica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet do prihoda policije in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu v nesreči poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.20 sta na Zadobrovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Maribor

Ob 18.07 je v naselju Kresnica, občina Šentilj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci GB Maribor so stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 16.31 je pri naselju Grobišče v občini Postojna osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok v potok. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, v potok namestili pivnike zaradi iztekanja motornih tekočin, z avtodvigalom dvignili vozilo, preprečili iztekanje tekočin, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine po cestišču. V nesreči ni bilo poškodovanih, na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.34 se je na Pševski cesti v Kranju iz kurilnice stanovanjske hiše valil črni dim. Gasilci GARS Kranj, PGD Stražišče in Bitnje so pogasili požar, odklopili električno napeljavo, prezračili prostore in preverili prisotnost plinov.

Ob 15.13 je v Vopovljah, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorelo olje na štedilniku. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Spodnji Brnik so gorečo posodo pogasili in jo iznesli na prosto. Prostore so pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili. Trem osebam, ki so se nadihale dima so nudili pomoč ter lažje opečeno osebo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP.

Ob 18.07 je na Trgu svobode v Žireh, zagorelo v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so požar pogasili ter prezračili prostore objekta. Osebo, ki se je nadihala dima so odpeljali reševalci NMP Škofja Loka.

Ob 23.26 je v naselju Milje, občina Šenčur, v stanovanjskem objektu zagorel pomivalni stroj. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Visoko – Milje so požar pogasili, iznesli pomivalni stroj iz objekta in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 13.12 so v Krčevinski ulici v Mariboru gorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Požar, ki se je že širil na ostrešje objekta, so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Mesto. Gasilci so pregledali objekt s termovizijsko kamero in detektorjem plinov izmerili koncentracijo plinov ter stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje do obiska dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.07 je v Lazah pri Borovnici zagorel delovni stroj. Požar so pogasili gasilci PGD Borovnica. Stroj je uničen.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.25 je v Galiciji, občina Žalec, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Velika Pirešica so požar pogasili. 

Ob 9.30 je ob cesti v naselju Črnova, občina Velenje, gorela travnata površina. Manjši požar so pogasili gasilci PGE Velenje.

Izpostava Koper

Ob 10.49 je v naselju Cetore, občina Izola, pri kurjenju krajanu ušel ogenj iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Korte so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.46 je pri naselju Hudo, občina Novo mesto, gorelo v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili okoli 200 kvadratnih metrov grmovja in suhe trave.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 2.50 je v naselju Rodine, občina Črnomelj, gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Rodine so požar pogasili ter pregledali okolico. Zabojnik je uničen.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.26 je v Šentlenartu v Mislinji zagorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Mislinja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.01 so občani v naselju Perovo, občina Kamnik opazili onesnažen vodotok. Gasilci PGD Kamnik so na kraju opravili analizo in ugotovili, da je v vodotoku olje. Skupaj s komunalnim podjetjem Kamnik so preiskali območje naselja Perovo ter onesnaženje locirali na gradbišču, kjer je iz tovornega vozila iztekalo hidravlično olje. Olje je izteklo v kanal meteorne vode in onesnažilo več 100 metrov kanala. Gasilci so posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in sprali kanal meteorne vode ter na več mestih so nastavili pivnike.

Ob 10.37 so občani v naselju Suhadole, občina Komenda, opazili mastne madeže v rokavu reke Pšata. Gasilci PGD Kamnik in Moste so na več mestih namestili lovilna črevesa in iskali izvor onesnaženja. Izvajali so teste prisotnosti nevarnih snovi na več krakih reke Pšate in ugotovili prisotnost jedkih snovi. Vzorec vode je odvzela policija za nadaljnje preiskave. Obveščeno je bilo podjetje Saubermacher, ki je tekom dneva skupaj z gasilci odstranilo nevarne snovi iz rokava. Ob 17.00 so našli izvor iztekanja kurilnega olja v reko Pšato. Gasilci PGD Kamnik in Moste so namestili lovilna črevesa, prečrpali kurilno olje iz okvarjene podzemeljske cisterne in omejili iztekanje. Na več rokavih Pšate ostajajo nameščeni pivniki.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.32 so v naselju Zdole v občini Kozje gasilci PGD Kozje nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri oskrbi obolele osebe ter prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 13.30 so na Jadranski cesti v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.07 so v Šeškovi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.20 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 18.37 so v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Ptuj omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.13 je na Cesti 1. maja v Hrastniku iz stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci PGD Hrastnik so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/