Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. aprila 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.06 se je na območju Kalške gore, občina Preddvor, zaplezal planinec. Posredovali so reševalci GRS Kranj, združena ekipa HNMP - GRZS Brnik in posadka s helikopterjem SV. Helikopter je ekipo gorskih reševalcev prepeljal v bližino zaplezanega. Ti so se do planinca, ki je obtičal na ozki skalni polici, spustili po pobočju, izvedli varovanje z vrvmi in ga rešili iz težkega položaja. Na grebenu so ga z jeklenico dvignili v helikopter in ga nepoškodovanega prepeljali v dolino. Reševanje s helikopterjem je bilo zelo zahtevno zaradi močnega vetra.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 je na Ljubljanski cesti v Kamniku osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in usmerjali promet do prihoda policije. Reševalci NMP ZD Kamnik so poškodovano peško oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.16 je prišlo na dolenjski avtocesti med tuneloma Mali vrh in Debeli hrib, občina Škofljica, v smeri proti Novem Mestu do naleta petih osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh lažje poškodovanih oseb.

Ob 18.44 sta na križišču Kranjčeve ulice in Vojkove ceste v Ljubljani trčila gasilsko tovorno vozilo GB Ljubljana in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, poškodovanima osebama nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.44 sta na avtocesti pri naselju Slaptinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Murska Sobota pri prenosu poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.08 je v naselju Ličenca v občini Slovenske Konjice gorel gospodarski objekt za vzrejo piščancev. Gasilci PGD Loče, Slovenske Konjice, Tepanje in Videž so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je v celoti uničil objekt velikosti okoli 20 x 60 m. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 17.41 je v podjetju na Kovaški cesti v Zrečah zagorela ventilatorja, požar pa se je razširil na ostrešje objekta. Gasilci PGD Zreče in PGD Gorenje pri Zrečah so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 7.46 je v Pobegih v občini Koper gorela starejša zidanica. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Izpostava Kranj

Ob 9.43 so v naselju Krnica, občina Gorje, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podhom in Gorje so pogasili goreče saje in očistili okolico dimnika. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 14.10 so se na Žirovskem Vrhu Sv. Urbana, občina Gorenja vas-Poljane, v dimniku objekta vnele saje. Gasilci PGD Gorenja vas so saje pogasili, dimnik očistili in pregledali ter do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Ob 17.10 se je v objektu na Cesti železarjev na Jesenicah pri peči vžgalo v cevi. Gasilci GARS Jesenice so peč in dimnik pregledali s termovizijsko kamero ter počakali se je peč sama ohladila. Gašenje ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.41 je v Primožičevi ulici v Ljubljani gorelo v kleti večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili in iz kleti iznesli ožgane knjige in omare. Objekt so nadtlačno prezračili. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju oskrbeli eno osebo, ki se je pri umiku na prosto nadihala dima.

Ob 10.01 se je v poslovni stavbi podjetja na Dunajski cesti v Ljubljani kadilo iz prižganega opekača, zato se je sprožil avtomatski javljalnik požara. Zaposleni so izvedli evakuacijo. Gasilci GB Ljubljana so opekač izklopili iz električnega omrežja, prezračili sobo in pregledali ostale prostore.

Ob 20.50 so na Masarykovi cesti v Ljubljani na podstrešju zapuščene stanovanjske hiše gorela rabljena oblačila. Do širjenja požara ni prišlo. Gasilci GB Ljubljana so ogenj pogasili.

Ob 22.51 so na Poti v Pogorje v Ljubljani zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Sostro in GB Ljubljana so izpraznili peč in zaprli dotok zraka v dimnik. Dimnik so očistili, opravili pregled vseh etaž in prezračili prostore. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 2.55 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorelo v garaži večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili, prezračili prostore in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.41 je v Preradovičevi ulici v Mariboru gorelo v komori lakirnice. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci so požar pogasili. Filtre, ki so goreli, so iznesli iz prostora ter pregledali in prezračili objekt.

Ob 16.51 so v naselju Slatina v občini Kungota gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD ZG. Kungota so ogenj pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.56 je na Koroški cesti v Mariboru v garažnih prostorih objekta v izgradnji gorel odpadni gradbeni material in gradbena izolacija. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so požar pogasili in zadimljeni objekt prezračili. V objektu je poškodovan oplesk v garaži in na stopnišču.

Ob 20.18 so na Gornjem trgu v Lovrencu na Pohorju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lovrenc so izpraznili kurišče peči centralnega ogrevanja, objekt varovali do izgoretja saj ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.57 je v Doblarju, občina Kanal, gorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili in iz objekta rešili osebo. Prostore so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.21 so v Merljakih, občina Renče - Vogrsko, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 2.17 je v Ulici Jožice Flander v Mariboru gorelo parkirano kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.39 je na regionalni cesti Lokev–Sežana, občina Sežana, zagorelo osebno vozilo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Lokev so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo in ga pregledali z termovizijsko kamero ter nudili pomoč vlečni službi. Zaradi gorečega vozila je pogorela tudi suha trava na površini približno 50 kvadratnih metrov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.38 so pri Cesti na Grad v občini Šentjurju, kurili odpadni material. Gasilci PGD Šentjur so požar so pogasili.

Ob 12.03 se je v naselju Sveti Jernej v občini Slovenske Konjice pri kurjenju v naravi ogenj razširil na travnik in ciprese. Gasilci PGD Zbelovo in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 19.35 so na Partizanski cesti v Velenju zagoreli odpadki, ki so bili pripeljani na deponijo. Zaposleni so sami pričeli z gašenjem, gasilci PGE Velenje pa so z večjo količine vode zalili kup odpadkov, ki jih je strojnik z gradbenim strojem razkopal. S termovizijsko kamero so pregledali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 je ob Bergantovi cesti v Medvodah gorelo gozdu. Gasilci PGD Preska Medvode so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 14.28 sta pod daljnovodom v bližini naselja Laze pri Gobniku, občina Litija, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Gabrovka in Primskovo so pogasili požar na površini okoli 800 kvadratnih metrov.

Ob 16.48 so v Tomišeljski ulici v Ljubljani gorele ciprese in montažni objekt. Gasilci GB Ljubljani in PGD Barje so požar pogasili. Zgorelo je ostrešje objekta velikosti 10x8 metrov.

Ob 17.57 so pri vzgojno izobraževalnem zavodu v naselju Valburga, občina Medvode, gasilci PGD Smlednik pogasili goreče ciprese in odpadno vejevje.

Ob 18.40 sta na Hruševski cesti v Ljubljani gorela trava in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Bizovik in GB Ljubljana.

Ob 18.43 je pri naselju Sava v občini Litija zagorelo ob železniški progi. Gasilci PGD Sava so pogasili požar podrasti na površini okoli 200 kvadratnih metrov, nekoliko stran je gorelo tudi pet železniških pragov. Ob vračanju z intervencije so naleteli še na požar podrasti na površini 400 kvadratnih metrov in ga pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 12.51 je pri naselju Zrkovci, občina Maribor, gorela suha trava. Gasilci JZGB Maribor in PGD Zrkovci so pogasili požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Ob 18.20 so na Tinjski gori, občina Slovenska Bistrica, v gozdu goreli suha trava, podrast in grmičevje na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Tinje in PGD Zg. Bistrica so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.38 sta pri naselju Škrjanče pri Novem mestu, občina Novo mesto, zaradi podrte smreke na vodnike daljnovoda in iskrenja pod daljnovodom zagorela podrast in grmičevje v gozdu. Dežurni delavec elektro podjetja je poskrbel za izklop daljnovoda, gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu pa so drevo razžagali in pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 6.41 so v Šepuljah, občina Sežana, goreli sekanci. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar, razmetali sekance in jih dodatno zalili z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.19 je med Zagorjem ob Savi in Trbovljami na težko dostopnem terenu okoli 500 metrov pred železniško postajo Trbovlje gorelo ob železniški progi. Gasilci PGD Trbovlje so požar pogasili z naprtnjačami, saj je bil dostop mogoč le peš po tirih.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.30 so v Gregorčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili vsebino gorečega koša za odpadke.

Ob 22.54 so na Erjavčevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč koš za odpadke na cestni svetilki.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.26 se je v kurilnici stanovanjske hiše v Gornji Radgoni, pri polnjenju cisterne z kurilnim oljem razlilo okoli 40 litrov olja. Gasilci PGD Gornja Radgona so olje popivnali in posuli tla z absorpcijskimi sredstvi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 sta v Zbirnem centru v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdene štiri kose NUS, skupne mase 1,3373 kg, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Ob 11.25 sta na Čiginju, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.04 so pri kontrolnem pregledu v Biljenskih gričih, občina Šempeter - Vrtojba, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije našli in odstranili na varno najdenih 8 kosov NUS v skupni masi 35,25 kg, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.00 sta v Kanalu pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 11.28 je občan v vasi Osredek v občini Cerknica pri čiščenju parcele našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta našla dve ročni bombi angleške izdelave in jugoslovansko defenzivno mino, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdbe so uničili na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.17 je v Ulici Jurija Vodovnika, občina Zreče, zaradi zamašenega odtoka kanalizacije, voda zalila klet. Gasilci PGD Zreče so očistili odtočno cev, da je voda iztekla.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.17 so na Gosposvetski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana vstopili v stanovanje, kjer je bila huje poškodovana občanka. Reševalcem so pomagali pri transportu poškodovanke.

Ob 20.37 je v Meškovi ulici v Ljubljani iztekala voda v kleti stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Postojna

Ob 16.21 je v Cankarjevi ulici v Sežani otrok zaprl vrata balkona, na katerem je bila njegova mama. Gasilci ZGRS Sežana so s pomočjo avto lestve s tehničnim posegom odprli vrata balkona v drugem nadstropju.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/