Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitelj zavoda je odgovoren za zagotavljanje javnih storitev

Javni zavodi so izjemno pomembne institucije, ki so ustanovljene z namenom izvajanja javne službe oziroma zagotavljanja javnih storitev za prebivalce.

Področje delovanja javnih služb na sistemski ravni še vedno ureja Zakon o zavodih iz leta 1991, zato posamezne rešitve ne omogočajo več učinkovitega vodenja in upravljanja izvajalcev javnih služb. Iz poročil Računskega sodišča Republike Slovenije, poročil svetov javnih zavodov in opozoril strokovne javnosti izhaja, da obstajajo težave in pomanjkljivosti pri izvajanju javnih služb, med drugim so pomanjkljivo urejena tudi razmerja glede pristojnosti in odgovornosti med ustanovitelji in organi upravljanja.

Ustanovitelj zavoda (država ali lokalna skupnost) je odgovoren za zagotavljanje javnih storitev, ki jih izvaja javni zavod, ustanovljen za ta namen. Ustanovitelj javnega zavoda (država ali lokalna skupnost) ustanovi javni zavod prav z namenom, da so javne storitve v čim večji meri in čim boljši kakovosti dostopne prebivalcem.

Namen spremembe zakona o zavodih je, da ima ustanovitelj možnost ukrepati v primeru, ko je zaradi razlogov na strani vodstva (svet zavoda) zavoda ogroženo ustrezno zagotavljanje javnih storitev za prebivalce. Seveda si tudi vlada želi, da takšnih primerov ne bi bilo, vendar v praksi do njih prihaja.

V primeru, ko organ upravljanja (svet zavoda) navkljub obrazloženemu pozivu ustanovitelja ne ukrepa, ima ustanovitelj, ki je odgovoren za izvajanje javne službe, ne samo pravico, ampak tudi dolžnost ukrepanja. Trenutno veljavni Zakon o zavodih pa ustanovitelju možnosti ukrepanja v takšnih primerih ne daje.

Predlog spremembe zakona pomeni, da ima v res izjemnih primerih ustanovitelj možnost ukrepati zaradi neustreznega izvajanja javne službe ter imenovati vršilca dolžnosti za obdobje največ enega leta.

Predlog spremembe zakona taksativno določa razloge, na podlagi katerih od sveta zavoda zahteva razrešitev direktorja. Pomeni, da pristojnost razrešitve direktorja tudi v teh primerih ostaja v rokah sveta zavoda, zakon pa dopušča možnost, da če svet zavoda na zahtevo ustanovitelja ne ukrepa, potem lahko ukrepa ustanovitelj neposredno sam.

Zakon o zavodih je sistemski zakon in statusna vprašanja zavodov ureja na splošno. Njegove določbe se v skladu s 6. členom uporabljajo, če niso v posebnih zakonih posamezna vprašanja urejena drugače. Določbe novele se bodo tako uporabljale za vse javne zavode, za katere specialni zakoni te vsebine ne urejajo drugače.