Skoči do osrednje vsebine

Pristaniški nadzorniki Uprave Republike Slovenije za pomorstvo pridobili mednarodni VTS certifikat

Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) je v mesecu februarju in marcu 2023, v sklopu projekta EUREKA, v okviru projektne aktivnosti »Pilotno izobraževanje VTS (angleško Vessel Traffic Service) operaterjev«, napotila na usposabljanje dve skupini pristaniških nadzornikov, ki so pridobili mednarodno priznan naziv »Vessel Traffic Service Operator, IALA V-103/1«.

Pridobitev mednarodnega certifikata je predpogoj za kompetentno opravljanje dela VTS operaterja  v VTS centru, ki je bistven za zagotavljanje varnosti, učinkovitosti in trajnosti pomorskega prometa. Izvajanje VTS nadzora pomorskega prometa hkrati spodbuja mednarodno sodelovanje in skladnost s svetovnimi standardi in predpisi ter izboljšuje učinkovitost in optimizacijo pomorskega prometa.

Izobraževalni center je bil izbran na podlagi specifičnih zahtev za tovrstna izobraževanja, skladnih z IMO smernicami za VTS (angleško International Maritime Organisation - IMO) in IALA standardi za trening in certificiranje VTS operaterjev (angleško International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities - IALA).

Ker takega centra v Sloveniji še nimamo, je usposabljanje potekalo v priznanem španskem centru za izobraževanje pomorščakov Centro Jovellanos, Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, Gijon (Center Jovellanos, družba za pomorsko varnost in reševanje).

Center izvaja, razvija in oblikuje celovite načine usposabljanja na področju reševanja in pomorske varnosti, ki so kakovostni, visoko specializirani, certificirani, inovativni in trajnostni ter zagotavljajo najvišjo raven strokovnega usposabljanja,  Center omogoča usposabljanje v objektih, ki simulirajo realne izredne razmere, kot so: preživetje in reševanje na morju, gašenje požarov na ladjah ter ploščadih, reševanje z višin in iz zaprtih prostorov, reševanje med potapljanjem. Izvaja tudi  usposabljanje za ukrepanje ob onesnaženju morja, v izrednih razmerah v zrakoplovih, v kemičnih industrijah, izrednih razmerah povezanih z utekočinjenim zemeljskim plinom ter usposabljanje na različnih simulatorjih pomorske navigacije in VTS. Centro Jovelllanos je akreditiran center za IALA usposabljanje in certificiranje operaterjev VTS (tečaji po modelu IALA V103).

Preko študijskih modulov, ki so zajemali: koordinacijo in vzajemno delovanje pri komunikaciji, pravne vidike, znanje s področja VTS in navtike, specifike elektronskih sistemov, človeške dejavnike in vire pri opravljanju VTS nadzora, dejavnike izrednih razmer ter praktične vaje na simulatorju, so pristaniški nadzorniki nadgradili svoje znanje, kot tudi pridobili novo izobrazbo in veščine na področju VTS nadzora.

Po zaključenem izobraževanju so VTS nadzorniki prejeli certifikat, skladen z IALA standardom R0103 (V-103) in standardom S1050 (angleško Training and Certification) ter uraden naziv »Vessel Traffic Service Operator, IALA V-103/1«.  

Opravljeno izobraževanje predstavlja enega ključnih dosežkov projekta EUREKA, ki se izvaja pod okriljem programa Interreg ADRION.