Skoči do osrednje vsebine

O novih strateških izzivih na področju varne uporabe jedrske energije

5. in 6. aprila 2023 sta se direktor Uprave za jedrsko varnost Igor Sirc in direktor Inšpekcije Uprave za jedrsko varnost Matjaž Podjavoršek udeležila rednega letnega srečanja predstojnikov evropskih upravnih organov za jedrsko varnost (angleško Western European Nuclear Regulatory Assocciation - WENRA).

Predstojniki so obravnavali strategijo delovanja WENRE v prihodnosti, ki naj bi bila bolj prilagodljiva, fokus naj ne bi bil več samo na evropskih varnostnih zahtevah (angleško WENRA Safety Reference Levels - SRL), ampak bi bila področja delovanja širša, kot poglavitne izzive pa vidimo naslednje:

  • kakšne bodo varnostne zahteve za nove tehnologije, ki se napovedujejo (npr. mali modularni reaktorji),
  • ali smo regulatorji sposobni zadovoljiti pričakovanja različnih deležnikov glede regulacije novih elektrarn,
  • upoštevanje podnebnih sprememb kot enega od izzivov za jedrsko varnost,
  • znanja in kompetence - ali jih imamo dovolj zdaj in v prihodnosti.

Kot ključni izziv je bil osrednji predmet diskusije predvsem ustrezen nivo zahtevane varnosti zlasti v luči novih tehnologij. Zahteve SRL, ki jih izdaja WENRA, namreč pomenijo tisti ustrezni nivo, ki zagotavlja potrebno jedrsko varnost obstoječih objektov, potem pa je odgovornost vsake države, da zagotovi ustrezno implementacijo. V luči novih tehnologij se postavlja vprašanje njihove primerne regulacije, saj te napovedujejo višje nivoje varnosti. Postavljajo se vprašanja, ali je potrebno zato dvigniti tudi varnostne zahteve na določenih področjih ter morebiti posledično zmanjšati zahteve na drugih. Pomembno je, kako pravilno postaviti zahteve in kako oceniti njihovo izpolnjevanje, prav tako pa vzpostaviti regulatorni okvir, v katerem se upravljavci ne zadovoljijo z zahtevanimi nivoji, ampak prednosti svojih elektrarn prikažejo s tem, da jih presežejo povsod, kjer je to razumno.

Ker se zaveda pričakovanj zainteresiranih deležnikov, od ponudnikov novih tehnologij do vlad nekaterih držav, WENRA poudarja ključno vlogo industrije, da  zagotovi primerno tehnično dovršenost projektov novih reaktorjev, da bo sploh mogoč učinkovit postopek varnostnega ocenjevanja nacionalnih regulatorjev. Članice WENRA bodo sodelovale pri skupnih ocenah zasnov, kjer bo to primerno.

Za Upravo za jedrsko varnost je bila zelo pomembna tema ohranjanja in nadgrajevanja potrebnih kompetenc regulatorjev ter s tem povezanih izzivov pri zaposlovanju in upravljanju znanj in spretnosti njihovih strokovnjakov, saj se s temi izzivi tudi sami že dlje časa soočamo. Posamezne države so na kratko predstavile svoje dobre prakse in pa tudi slabosti. Na podlagi skupaj prepoznanih izzivov bo v okviru WENRE v tem letu potekalo mreženje skupin in posameznikov, ki  so v posameznih organizacijah odgovorni za razvoj kadrov in zaposlovanje. Nove izzive na tem področju se lahko rešuje le z usposobljenimi zaposlenimi, ki so jim omogočeni ustrezni delovni pogoji in usposabljanje ob delu. Ker je zaradi razmer na trgu dela zelo težko dobiti nove zaposlene, je to prvi izziv s katerim se spopadajo vsi, znotraj skupine pa bomo poskušali izmenjati dobre prakse. Prav tako pa je pomembno, da se poskrbi za obstoječe zaposlene in se jim nudi ustrezna usposabljanja, da bodo kos novim izzivom. Pristopi posameznih članic WENRE so pri tem različni in so seveda odvisni tudi od velikosti posameznih organov. In tudi na tem področju se bodo izmenjale izkušnje in vzpostavilo sodelovanje, kjer bo to možno.

Predstojniki so se seznanili tudi z zadnjimi razmerami v Ukrajini ter delom posameznih delovnih podskupin WENRA, zlasti glede prenove SRL zahtev na različnih področjih.

Slike WENRA sestanka v Helsinkih

Slika sestanka WENRA

WENRA sestanek

1 / 2