Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec poudaril, da je treba slovensko zastavo spoštovati in ceniti

Na Ministrstvu za obrambo smo na krajši slovesnosti v organizaciji Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino zaznamovali dan slovenske zastave.

Zbrane je nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril pomen zastave kot državnega simbola ter njeno vlogo v zgodovini naše domovine in v Slovenski vojski. »Vsak narod, ki dá kaj nase, dá tudi na lastno zastavo. Slovenska zastava je naša zastava, treba jo je spoštovati, ceniti in izobešati,« je dejal minister ter izpostavil vlogo Ministrstva za obrambo pri skrbi za ohranjanje tradicije ter protokolu glede ravnanja z zastavo. Spomnil je tudi na prvo kitico himne Slovenske vojske, ki se začne z »Naprej zastave slave«. Ob tem je izpostavil, da je prav, da smo ponosni na to, kar smo kot narod in država že dosegli, ter da zaupamo v našo prihodnost in vsem zbranim čestital ob dnevu slovenske zastave.

Vojaški muzej Slovenske vojske je ob današnjem dnevu pripravil priložnostno razstavo s predstavitvijo zgodovine slovenske zastave. Zbrane sta na slovesnosti nagovorila tudi vršilec dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino mag. Matjaž Ravbar in avtor razstave mag. Gregor Kastelic iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Kulturni program dogodka sta obogatili zasedba orkestra in gardna enota Slovenske vojske.

Ob dnevu slovenske zastave se spominjamo dogodka, ko je 7. aprila 1848 slovenski študent Lovro Toman s somišljeniki na stavbo gostilne Zlata zvezda na današnji Wolfovi ulici 8 izobesil slovensko narodno zastavo. S tem dejanjem je odgovoril na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljanskega gradu. V spomin na ta dogodek zaznamujemo 7. april kot dan slovenske zastave. Slovenska narodna zastava ima torej korenine v nemirnem, revolucionarnem letu 1848, ko se pri Slovencih začne prebujati slovenska narodna zavest in ta zamenja deželno. Takrat se tudi uradno uveljavijo slovenske narodne barve, bela, modra in rdeča, ki izhajajo iz kranjske deželne zastave, v tem času pa postanejo podlaga za slovensko narodno zastavo. Ta postane simbol prebujajoče se slovenske narodnosti in želje po Zedinjeni Sloveniji.

Slovenska zastava je poleg grba in himne eden od državnih simbolov Republike Slovenije, ki označujejo pripadnost Republiki Sloveniji. V obrambnem resorju je slovenska zastava močno prisotna in zelo spoštovana.

Udeleženci in minister Šarec slovesnosti stojijo ob razstavnih panojih, ki predstavljajo zgodovino slovenske zastave

Minister Šarec nagovoril zbrane na slovesnosti ob dnevu slovenske zastave | Avtor: Bruno Toič

1 / 2