Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon z novogoriškimi gimnazijci o aktivnem državljanstvu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na Gimnaziji Nova Gorica udeležil pogovora z dijaki v okviru evropskega projekta Odkrito z odločevalci.
Udeleženci pogovora na odru, poleg njih sedita še dve dijakinji, ena stojiob mikrofonu. Na drugi strani v dvorani dijaki, ki so prisluhnili dogodku.

Udeleženci pogovora z dijaki. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon se je ob zaključku zanimivega pogovora z dijaki zahvalil za povabilo in izrazil željo, da jim bodo nova znanja, ki so jih dijaki pridobili med samim potekom projekta in tudi na današnjem pogovoru koristila v prihodnje. Dejal jim je še naj sledijo svojim občutkom, so v življenju iskreni, pošteni, igrivi, ter, da med seboj komunicirajo. Dijaki so danes ponovno dokazali, da s svojimi pobudami na področju družbeno izredno pomembnih tem aktivno iščejo rešitve in so pomemben del družbe, ki že danes kroji prihodnost.

V prvem delu projekta so se gimnazijci seznanili z osnovnimi koncepti demokracije in aktivnega državljanstva, se spoznali s področnimi cilji Strategije Evropske unije (EU) za mlade ter pripravili predloge, ki bi po njihovem mnenju pripomogli k uresničevanju ciljev strategije na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Izmed enajstih ciljev, ki jih opredeljuje strategija, so si izbrali štiri, in sicer cilj povezati EU z mladimi, enakost spolov, kakovostna zaposlitev za vse ter mentalno zdravje in dobro počutje.

Danes je sledilo srečanje z odločevalci. Poleg ministra Mateja Arčona so o njihovih predlogih z mladimi razpravljali še poslanka evropskega parlamenta Irena Joveva, državna svetnica Elena Zavadlav Ušaj in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel. Uvodoma je zbrane pozdravil ravnatelj novogoriške gimnazije Andrej Šušmelj.

Z namenom uresničevanja strategije na nacionalni ravni so med drugim dijaki tako predstavili predlog, da bi imeli dijaki možnost (obvezne) vključitve v vsaj en evropski projekt v štirih letih šolanja, da bi nadgradili učne vsebine o EU, ki jih spoznavamo pri različnih predmetih. Ker je eden od ciljev odprava stereotipne vloge spolov, so predlagali ponovno uvedbo skupne športne vzgoje (deklet in fantov), torej ne več deljenih skupin po spolu. Podali so nekaj predlogov, kako bi mladim omogočili hitro in lažjo vključitev na trg dela. Dotaknili pa se tudi mentalnega zdravja, poudarili so, da se zavedajo pomena preventivnih ukrepov, zato so razmišljali, kako bi šolske psihologe in tudi učitelje opolnomočili, da bodo hitreje prepoznali znake stisk mladih.

Gre za projekt Evropske Unije, katerega cilj je, da bi mladi bolje razumeli Evropsko Unijo. Gimnazija Nova Gorica je že pred leti prepoznala pomen vključevanja in seznanjanja mladih z evropskimi tematikami. Pridobili so naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EP), kar dvakrat zaporedoma so prejeli naziv Najšola ambasadorka EP, lani pa so zasedli prav tako visoko drugo mesto.