Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. aprila 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 je pod vrhom Šmarne gore v Ljubljani oseba doživela epileptični napad. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana. Osebo so pospremili do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.18 sta na regionalni cesti Mala Pirešica–Arja vas v občini Žalec trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Arja vas so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Celje.

Ob 14.36 sta v Paki pri Velenju, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje, PGD Velenje in Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 15.42 se je na avtocesti Celje–Maribor, za odcepom za Dramlje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 17.07 sta na Mariborski cesti v Celju, na uvozu na avtocesto, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje olja iz motorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP Celje nudili prvo pomoč ponesrečenima osebama, ki so ju reševalci oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.05 je v naselju Gabrovnica, občina Kamnik, voznik izgubil nadzor nad traktorjem in zapeljal v globel. Traktor se je prevrnil in ukleščil voznika. Poleg policistov in reševalcev NMP Kamnik so posredovali tudi gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri iznosu pokojnika do vozila pogrebne službe ter s tehničnim posegom izvlekli traktor iz globeli.

Ob 15.31 sta na Primorski avtocesti med Vrhniko in Ljubljano v smeri Ljubljane v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, prenesli poškodovano osebo iz vozila do reševalnega vozila ter umaknili vozili na odstavni pas.

Ob 20.35 sta na severni ljubljanski obvoznici, za priključkom Nove Jarše smer Tomačevo, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili prvo pomoč lažje poškodovanemu udeležencu prometne nesreče.

Izpostava Maribor

Ob 9.54 sta trčili osebni vozili na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter počistili cestišče. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so na kraju pregledali poškodovane osebe.

Ob 16.07 so v Ljubljanski ulici v Mariboru verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.59 sta na hitri cesti Selo–Ajdovščina, občina Ajdovščina, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi.

Izpostava Postojna

Ob 8.12 so na avtocesti med uvozom Senožeče in Golim vrhom, občina Divača, trčila tri osebna in tovorno vozilo. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle tekočine. Lažje poškodovano osebo so reševalci NMP Sežana prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 1.23 je v naselju Grajena, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.03 je na Partizanski cesti v Velenju zaradi segrevanja cevi zadimilo prostore objekta. Aktiviral se je požarni alarm. Gasilci PGE Velenje so prezračili prostore in ponastavili požarno centralo.

Ob 13.25 je v Dobriču, občina Polzela, zagorelo na zalogovniku za vodo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Polzela in Ločica ob Savinji so pogasili požar ter pregledali in prezračili prostore.

Ob 16.00 so v Šentrupertu, občina Laško, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentrupert pri Laškem in PGD Laško so evakuirali stanovalce, pogasili požar in prezračili objekt.

Ob 18.26 so na Partizanski cesti v Velenju v prostorih delavnice podjetja zagoreli leseni opilki. Manjši požar so pogasili zaposleni, gasilci PGE Velenje pa so pregledali okolico, prezračili prostor in ponastavili centralo požarnega alarma.

Izpostava Kranj

Ob 2.00 je v Šercerjevi ulici v Radovljici zagorela električna omarica na objektu. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje so požar, ki se je razširil na gospodarski objekt, pogasili, prekopali goreče seno in ga iznesli na prosto. Poškodovani osebi so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Radovljica.

Ob 10.40 so na Kranjski cesti v Tržiču zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Tržič ter Bistrica pri Tržiču so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.23 je na Klemenčičevi ulici v Ljubljani gorela elektro omarica v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Požar je pogasil lastnik pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Podutik – Glince, ki so pregledali in prezračili prostore.

Ob 12.04 je na Usnjarski cesti v Kamniku gorelo v zapuščenem skladišču nekdanje klavnice. Gasilci PGD Kamnik in PGD Šmarca so požar pogasili. V objektu so se nahajale tri osebe, ki so jih gasilci nepoškodovane evakuirali iz objekta.

Ob 12.32 je na Masarykovi cesti v Ljubljani gorelo na podstrešju zapuščenega objekta. Požar, ki se je iz goreče žimnice razširil na del ostrešja, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 13.24 so v Babni Gori, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dvor so nadzorovali izgorevanje saj, nato pa pregledali in zasilno očistili dimno tuljavo.

Ob 19.04 je v Rovtah, občina Logatec, v kuhinji stanovanjske hiše v posodi na štedilniku gorelo olje. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Rovte so posodo odstranili s štedilnika, kuhinjo prezračili in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 21.33 so v Mokrški ulici v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so varovali objekt dokler saje niso dogorele, pregledali dimnik in stanovalcem odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.16 so v Zbigovcih, občina Gornja Radgona, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše, ogenj pa se je razširil še na leseno podstrešje. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona in PGD Zbigovci.

Ob 17.48 je v ulici Pod logom v Turnišču zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Požar je zajel kurilno peč, dim pa se je razširil po vsej kleti. Gasilci PGD Turnišče so pogasili požar in prezračili hišo. Za lastnika, ki je bil prekomerno izpostavljen dimu, so poskrbeli reševalci NMP Lendava.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 23.39 je v naselju Sebenje, občina Tržič, zagorelo osebo vozilo, ogenj pa se je nato razširil na zunanjo garažo, na stanovanjski hiši se je stopila fasada,  popokala pa so tudi stekla. Gasilci GARS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču, Križe, Tržič in Kovor so požar pogasili ter hišo in okolico hišo pregledali s termo kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.37 je v Goričici, občina Šentjur, zagorela zunanja savna ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Lokarje in PGD Šentjur.

Izpostava Koper

Ob 19.48 je v naselju Lopar, občina Koper, gorelo v naravnem okolju. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so požar pogasili, prekopali ter dodatno zalili kurišče in okolico. Zgorelo je 5 kvadratnih metrov površine.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.31 sta na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani v bližini vrtičkov gorela trava in odpadno vejevje na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Trnovo in GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 19.46 je ob Cesti na Trato v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov goreče suhe trave in podrasti.

Ob 20.00 je v bližini romskega naselja Smrekec v Grosuplju na več mestih gorel. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 20.26 je ob Zaloški cesti v Ljubljani na travniku nenadzorovano gorel kup odpadkov in vejevja. Ogenj so pogasili gasilci PGD Slape-Polje.

Izpostava Maribor

Ob 18.38 je v naselju Rošpoh, občina Kungota, gorel kup izolacijskega materiala ob objektu. Gasilci PGD Zgornja Kungota in Spodnja Kungota so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.26 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorel kup lesnih odpadkov ob gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 17.32 je v Hruševju, občina Postojna, gorela suha trava. Gasilci PGD Hruševje so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.18 je v naselju Hrib, občina Loški Potok, iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo, se razlivalo po cestišču ter izteklo v meteorno kanalizacijo in nadalje v potok. Gasilci PGD Hrib-Loški Potok in Ribnica so zavarovali kraj dogodka, zaustavili iztekanje goriva, posuli izteklo gorivo ter v potok in jašek položili pivnike in lovilna črevesa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.10 je na parkirnem prostoru pri Sparu v Lendavi iz osebnega avtomobila iztekalo motorno olje. Gasilci IGE Lendava so nevtralizirali oljni madež v dolžini 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.42 so ob cesti Bilje–Bukovica, občina Renče - Vogrsko, pri gradbenih delih izkopali neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.38 so na Planinski poti v naselju Križe v občini Tržič gasilci PGD Križe s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Tržič omogočili dostop do onemogle osebe ter jim nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 9.20 so na Cesti Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 19.15 so na Logaški cesti v Žireh gasilci PGD Žiri ter Dobračeva nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 so v naselju Ograje, občina Logatec, gasilci PGD Dolnji Logatec ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli stransko okno stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Logatec dostop do preminule osebe.

Ob 19.28 so na Dolenjski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom rešili osebo iz zaklenjenega prostora.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.55 so gasilci KGZ Ravne na Koroškem na Lenartovi ulici v Mežici, s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala onemogla oseba in jo v oskrbo predali svojcem in reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/