Skoči do osrednje vsebine

Čestitke romski skupnosti ob svetovnem dnevu Romov

Romske skupnosti po vsem svetu 8. aprila obeležujejo svetovni dan Romov, ki so ga leta 1971 izbrali predstavniki Romov iz devetih držav – med njimi tudi Jugoslavije – in petih držav opazovalk na prvem Svetovnem kongresu Romov v Londonu.

Pripadniki in pripadnice romske skupnosti v Sloveniji ta dan zaznamujejo s številnimi prireditvami, festivali in drugimi dejavnostmi, s katerimi želijo spomniti, da imajo svojo kulturo, jezik in identiteto. Romi so stoletja razvijali edinstveno in bogato kulturo, praznovanje pa ni le priložnost, da se spomnimo njihovega prispevka k bogatenju naše skupne kulture, ampak tudi priložnost, da se spomnimo krivic, ki so jih doživljale in jih ponekod še vedno doživljajo romske skupnosti. Prvi korak k bolj solidarni družbi je zavedanje, da je romska kultura tudi naša skupna kultura.

 V Republiki Sloveniji delujejo številna romska društva in zveze, ki skrbijo za ohranjanje romske etnične, kulturne in jezikovne identitete ter si prizadevajo za izboljšanje položaja romske skupnosti. Zagotavljanje pogojev, ki pripadnicam in pripadnikom manjšin omogočajo, da izražajo, ohranjajo in razvijajo svojo kulturo, je dolžnost vsake demokratične družbe, ki spoštuje etnično in kulturno identiteto manjšin.

Spoštovani pripadniki in pripadnice romske skupnost, Ministrstvo za kulturo vam čestita za vaš praznik.

Predstavitev romske kulture ob svetovnem dnevu Romov

V torek, 4. aprila, je ob svetovnem dnevu Romov na Ministrstvu za kulturo potekala predstavitev romske kulture. Pripadniki in pripadnice romske skupnosti so predstavili romski jezik, glasbo in folklorne plese. Predstavili so se violinistka Erina Slivšek in Kristjan Ilič. Nina Brasseur, prekmurska romska pevka francoskih korenin, članica skupine Zlata žila in sodelavka radia Romic, je zapela pesmi Sune in Parni bukreta. Monika Sandrelli Horvat, moderatorka, novinarka radia Romic in RTV Slovenija in Nina Brasseur sta recitirali pesmi Marije Tutnic, Jožeka Horvata – Muca, Imerja Traje Brizanija, Rajka Šajnoviča in Marine Brezar v romskem dolenjskem in prekmurskem dialektu ter slovenskem prevodu. Predstavili sta se folklorna skupina romskega društva Romani Union iz Murske Sobote in folklorna skupina romskega društva Romano Pralipe iz Maribora, ki je zaplesala ples E papóso horo.

Romski jezik, kulturo in romsko skupnost v Republiki Sloveniji je predstavil Jožek HorvatMuc, romolog, pisatelj, kulturni animator, režiser in predavatelj iz Murske Sobote, predsednik Sveta romske skupnosti, predsednik Zveze Romov Slovenije in romskega društva Romani Union ter dobitnik častnega znaka svobode Republike Slovenije za prizadevanja za izboljševanja položaja romski skupnosti.

Predstavitev so pospremile tri priložnostne razstave: razstava muzejskih panojev iz Evropskega muzeja romske kulture in zgodovine s predstavitvijo zgodovine romske skupnosti, tradicije in običajev, razstava cikla fotografskih portretov Rominj z naslovom Ona je … predsednika Romskega akademskega kluba in novinarja RTV Slovenija Sandija Horvata ter razstava izbranih knjižnih izvodov slovenske romske literature, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.