Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. aprila 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 3.55 so na avtocesti A5 v bližini izvoza Pernica trčili avtobus, osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, osvetljevali kraj nesreče in na osebnem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.48 je v naselju Sveti Boštjan, občina Dravograd, osebno vozilo trčilo v konja. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo odstranili z vozišča. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec. Poginulega konja je odpeljala veterinarsko higienska služba.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.42 so v naselju Mala Ilova Gora, občina Grosuplje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mala Ilova Gora so ohladili, očistili in pregledali dimniški tuljavo.

Ob 13.21 so na Ljubljanski cesti v Kočevju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje so goreče saje pogasili, prezračili in pregledali prostore ter stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.04 so se v naselju Loke, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 20.28 so v ulici Na jasi na Ptuju zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ptuj so izpraznili kurišče, očistili dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 12.33 je v Ulici Juleta Gabrovška v Kranju gorelo osebno vozilo naloženo na vozilo vlečne službe. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.17 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti mimoidoči. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar, ki je vozilo uničil v celoti, dokončno pogasili, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 23.39 se je na avtocesti med izvozom Novo mesto vzhod in počivališčem Starine, občina Novo mesto, kadilo iz osebnega vozila zaradi okvare motorja. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter posuli in očistili razlite motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 00.07 je v naselju Moste, občina Žirovnica, ob železniški progi gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Zabreznica in Smokuč.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.12 so v Ulici Dušana Kraigherja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši kup vej.

Izpostava Maribor

Ob 11.32 je na Makedonski ulici v Mariboru gorela živa meja. Požar velikosti okoli 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor Pobrežje.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.20 sta ob Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorela grmičevje in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini 500 kvadratnih metrov.

Ob 21.09 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela grmičevje in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.14 sta v Ulici bratov Babnik v Ljubljani v pomožnem objektu ob hiši gorela zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so s tehničnim posegom odprli prostor in pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.30 se je na Bleiweisovi cesti v Kranju po parkirišču razlila večja količina penilnega sredstva. Gasilci GARS Kranj so penilo pretočili v posode in očistili parkirišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.51 se je v Kidričevi ulici v Ajdovščini po vozišču razlilo motorno olje. Gasilci GRC Ajdovščina so posuli razlito motorno tekočino in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 8.58 je v Žireh, občina Žiri, občanka ob robu pašnika naletela na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na varnem uničila tri ročne bombe, kalibra 60 milimetrov, angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 je v naselju Bukovica, občina Renče – Vogrsko, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 15.17 je v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, občan na polju naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila najdeno minometno mino, kalibra 81 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.39 so v naselju Šentjanž pri Dravogradu, občina Dravograd, med gradbenimi deli naleteli na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta odstranila in uskladiščila na varno najdeni minometni mini, kalibra 50 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 18.40 je v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, občan med delom naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno minometno mino kalibra 81 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.14 sta na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebi rešili, dvigalo izklopili iz delovanja in o dogodku obvestili serviserja.

Ob 23.16 so na Šorlijevi ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP Kranj do obolele osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.01 so v naselju Golo Brdo, občina Medvode, gasilci PGD Preska Medvode nudili pomoč pri prenosu osebe, ki se je poškodovala pri padcu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.06 je v naselju Pečarovci, občina Puconci, voda poplavila prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pečarovci so zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/