Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pri Svetovnem slovenskem kongresu in Združenju Slovenska izseljenska matica

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na njihovih sedežih sestal s predstavniki Svetovnega slovenskega kongresa in Združenja Slovenska izseljenska matica ter si ogledal prostore, v katerih delujejo.
Minister Arčon s predstavniki Združenja Slovenska izseljenska matica.Stojijo v prostorih matica. V ozadju fotografije.

Minister Arčon s predstavniki Združenja Slovenska izseljenska matica. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

To sta dve od štirih delujočih organizacij civilne družbe, ki v Sloveniji delujejo z namenom povezovanja Slovencev v zamejstvu in po svetu z matično domovino.

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič je ministru Arčonu predstavil delo, izzive, s katerimi se soočajo, pa tudi načrte za prihodnost. Ena izmed njihovih najbolj prepoznavnih dejavnosti je organizacija konferenc, na katerih uspešni rojaki iz sveta in domovine razmišljajo o aktualnih temah z različnih področjih. Letos junija bodo pripravili peto konferenco namenjeno mladim, julija pa že dvanajsto konferenco, ki je namenjena zdravnikom. Kar nekaj aktivnosti pripravljajo tudi za najmlajše, med katerimi je najbolj prepoznaven Tabor slovenskih otrok po svetu. Ponovno so tudi obudili galerijsko dejavnost, razpisujejo natečaje, aktivni pa so tudi na medmrežju.

V nadaljevanju je minister obiskal organizacijo Združenje Slovenska izseljenska matica, kjer ga je sprejel predsednik dr. Boris Jesih s sodelavci. Beseda je tekla o stvarnosti, izzivih in aktivnostih, ki jih načrtuje združenje. Kot najbolj pomembno so izpostavili poletno šolo slovenskega jezika Slovenščina malo drugače, ki se bo v začetku meseca julija tudi letos odvila v Murski Soboti. Predstavili so tudi tradicionalno likovno kolonijo na Mosti na Soči, ki je le še ena od mnogih njihovih aktivnosti. Kot so poudarili, posebno pozornost namenjajo tudi publicistični dejavnosti, pod njihovim okriljem nastaja Rodna gruda, revija za Slovence po svetu. V zadnjem obdobju so veliko truda vložili v digitalizacijo obsežnega arhiva, okoli deset tisoč fotografij, na digitaliziranje pa čaka še dokumentarno gradivo.

Minister Arčon je ob obisku obeh organizacij pozdravil njihova prizadevanja in aktivnosti, ki jih izvajajo v korist Slovencev v izseljenstvu. S svojim obiskom je obema organizacijama izrazil spoštovanje in zanimanje za pomembno delo, ki ga opravljajo, ter jih ob tej priložnosti spodbudil h krepitvi sodelovanja, po zgledu prireditve Dobrodošli doma, ki jo vsako leto pripravljajo skupaj. Prav tako jim je  zagotovil podporo in sodelovanja urada tudi v prihodnje.