Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne (datum).

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. aprila 2023.

Močan veter

Dne 4.4.2023 se je v dopoldanskem času zaradi vetra podrlo več dreves v občini Rogatec, Ilirska Bistrica, Pivka in Zreče. Podrta drevesa so odstranili gasilci in dežurni delavci cestnih podjetij.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.52 sta se med prevalom Vratca in Krnskim jezerom pod Veliko Babo, občina Kobarid, zaplezali planinki. Aktivirani so bil gorski reševalci GRS Bovec. V dolino je nepoškodovani planinki prepeljal helikopter SV skupaj z združeno ekipo GRS–HNMP.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 se je na Mengeški cesti v Trzinu pri padcu s skirojem poškodovala mladoletna oseba. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so s tehničnim posegom odstranili del skiroja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.05 sta v naselju Dole, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli razlite motorne tekočine. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Izpostava Koper

Ob 16.29 sta v naselju Črni Kal, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 17.06 je na avtocesti Koper–Izola, občina Izola, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 16.00 sta na Jezerski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli iztekle motorne tekočine in odstranili vozili s ceste. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.22 je v gozdu ob Obvozni cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri pregledu štirih oseb, odklopili akumulator in nudili pomoč policistom. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.30 je v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, voznik z osebnim vozilom trčil v brežino in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Slovenj Gradec so odklopili akumulator, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca in odstranili vozilo s ceste.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.42 je na Steklarski ulici v Rogatcu zagorel pralni stroj v stanovanjski stavbi. Gasilci PGD Rogatec so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.33 so se v naselju Gabrovnik, občina Slovenske Konjice, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so pogasili goreče saje, izpraznili peč, prezračili hišo in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Ob 19.01 je v naselju Mestinje v občini Šmarje pri Jelšah zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Mestinje in Šmarje pri Jelšah, prezračili prostor ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 13.40 je na ulici Novi Svet v Škofji Loki gorelo leseno korito. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar, ki je zajel tudi garažna vrata objekta, pogasili in pregledali okolico požara s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.38 so se v naselju Širmanski Hrib, občina Litija, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Litija so očistili kurišče v peči in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo. 

Ob 9.19 je v Dolenji vasi pri Polici v občini Grosuplje zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Lastniki so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Polica in Grosuplje, ki so iznesli ožgan material in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Šmarje SAP, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 11.20 je v naselju Malo Mlačevo v občini Grosuplje zagorela lesena brunarica v velikosti okoli 5 x 15 metrov. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje SAP, Malo Mlačevo, Veliko Mlačevo in Gatina so požar, ki je zajel delavnico in del drvarnice, pogasili ter iz gorečega objekta iznesli tri plinske jeklenke, inventar iz delavnice in drva iz drvarnice. Gasilci so nato še žarišče prekopali, dodatno prelili z vodo in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Malo Mlačevo.

Ob 13.25 je v bližini naselja Črnuče v občini Ljubljana ob reki Savi gorela vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana so požar, ki je vrtno lopo uničil v celoti, pogasili ter ohladili in prekopali žarišče.

Ob 20.20 so v ulici Poštni vrt v Logatcu zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Logatec so saje pogasili in očistili dimniško tuljavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.28 je na Cesti 2. grupe odredov v Ivančni Gorici na parkirišču zdravstvenega doma zagorelo osebno vozilo v predelu motorja. Požar so delno pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Ivančna Gorica in Stična, ki so nato požar dokončno pogasili, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 8.52 je na avtocesti Ljubljana–Maribor na izvozu Maribor center, občina Maribor, zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreče vozilo. Na kraju so bili prisotni delavci DARS-a in policija.

Ob 16.00 se je na Cafovi ulici v Framu, občina Rače - Fram, zaradi okvare na vozilu kadilo iz motorja. Gasilci PGD Fram in Rače so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.26 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel mešani odpadni material. Gasilci PGE Krško so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Celje

Ob 13.13 je v naselju Pongrac v občini Žalec zaradi napake daljnovoda zagorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Griže, delavci elektro podjetja pa so izklopili elektriko in odpravili napako na daljnovodu.

Izpostava Koper

Ob 21.32 je v naselju Sirči v občini Koper zagorelo v naravi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Gradin so pogasili požar na površini 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 20.02 je zagorelo ob igrišču na Jesenicah. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 je v naselju Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Spodnja Slivnica in Ponova vas.

Ob 19.25 je ob Kočevskem jezeru v Kočevju gorela suha trava. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini 1400 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.52 je v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, občanka kurila vejevje, pri čemer se je ogenj razširil na starejšo nenaseljeno hišo. Gasilci PGD Spodnja Ščavnica in Gornja Radgona so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.30 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorel kup lesa pripravljen za izdelavo sekancev. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili, v katerem je zgorelo približno 100 kubičnih metrov materiala.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 so na Rimski cesti v Ljubljani pri adaptaciji stanovanja v drugem nadstropju prevrtali cev plinske napeljave. Gasilci GB Ljubljana so evakuirali prebivalce, zaprli glavni ventil ter prezračili prostore. Na kraju so bili dežurni delavec plinarne in policisti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.16 sta na pobočju Grabčjega hriba v občini Miren – Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske odstranila in do uničenja na varno uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,1 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.16 je v Cerovcem pod Bočem, občina Rogaška Slatina, počila vodovodna cev v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 12.20 je v Šprajčevi ulici v Žalcu zaradi okvare delovne platforme delavec ostal ujet na višini 10 metrov. Gasilci PGD Žalec so ga rešili iz košare s pomočjo avto-lestve.

Ob 16.47 je na Zdraviliški cesti v Laškem v reko Savinjo občanu padel invalidski pripomoček. Gasilci PGD Laško so pripomoček izvlekli iz reke in ga predali nazaj občanu.

Izpostava Kranj

Ob 11.18 so v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo in o dogodku obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.37 je v Klanski ulici v Medvodah iztekala voda iz poškodovane vodovodne cevi v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Preska Medvode so zaprli ventil in iz prostorov prečrpali okoli pol kubičnega metra vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.15 se je v bližini naselja Potok, občina Straža, pod lesenim mostom čez reko Krko zagozdilo večje drevo. Gasilci PGD Vavta vas so drevo s pomočjo vitla potegnili na brežino.

Izpostava Postojna

Ob 11.41 je v Postojni na gozdni cesti avtodom zapeljal na nasip. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom potegnili vozilo nazaj na gozdno pot.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/