Skoči do osrednje vsebine

Restavracija letalske bombe

Vojaški muzej Slovenske vojske v svoji zbirki hrani letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki je bila v začetku leta 2022 najdena na Prevorškovi ulici v Mariboru.

V preteklem tednu so jo pripadniki muzeja restavrirali in jo postavili na ogled pred Kadetnico. Poseg je bil narejen s ciljem ohranitve avtentičnosti predmeta, s tem pa se je omogočilo ohranitev tega pomembnega pričevalca slovenske vojaške zgodovine tudi za naše zanamce. V postopku deaktivacije je Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi odstranila detonatorja in sprožila po dolžini trupa položen eksploziv, zato je njeno ogrodje sedaj odprto.

Bomba ameriške izdelave je bila na Maribor odvržena med januarjem 1944 in aprilom 1945, ko je bilo mesto tarča 29-ih letalskih napadov. Cilji so bili mostovi čez reko Dravo, železniška infrastruktura ter industrijski obrati, skupno pa so jih na Maribor odvrgli 15.795.

Pano s podatki o letalski bombi in napadih na Maribor med 2. svetovno vojno

Bomba ameriške izdelave je bila na Maribor odvržena med januarjem 1944 in aprilom 1945, ko je bilo mesto tarča 29-ih letalskih napadov. | Avtor: Lenart Pupaher

1 / 2