Skoči do osrednje vsebine

Ministrica ob začetku konference kakovosti in odličnosti pozvala k trajnostnemu načinu življenja

»Skupaj lahko zagotovimo uspešen prehod na trajnostni način življenja, Za nas, ki smo tu, in za prihodnje generacije. Zato mislim zeleno – delujem modro.«
Ministrica stoji na odru za govorniškim pultom, za njo projekcija, na kateri je izpis naziva konference in njenega imena

Nagovor ministrice ob odprtju konference | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je nagovorila udeležence 31. konference kakovosti in odličnosti, ki danes in jutri poteka v Ankaranu. Konferenco organizira Slovensko združenje za kakovost in odličnost (SZKO), soorganizator pa je Ministrstvo za javno upravo.

Konferenca kakovosti je največji in najbolj odmeven dogodek s področja kakovosti in odličnosti v Sloveniji, na katerem priznani domači in tuji strokovnjaki iz zasebnega in javnega sektorja predstavijo najnovejša dognanja na področju kakovosti, izmenjajo znanja in praktične izkušnje.

Moto letošnje konference je Mislim zeleno – delujem modro. Gre za temo, ki izpostavlja zeleni prehod in razogljičenje kot pomembni temi tako na globalni kot tudi lokalni ravni. Oba dneva konference sta zato namenjena številnim predstavitvam najnovejših dognanj priznanih strokovnjakov s področja javne uprave, gospodarstva, informacijske tehnologije, energetike in zdravstva na področju kakovosti.

Po slovesnem odprtju konference s simboličnim prerezom traku prijateljstva in partnerstva je ministrica že v uvodu poudarila pomembnost povezovanja in sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem na področju kakovosti ter stalne izmenjave dobrih praks. Dejala je, da je takšna povezava ključna za medsebojno učenje in uresničevanje prizadevanj razvoja, predvsem pa za skupno soustvarjanje naše prihodnosti. Dodala je, da kakovost, rezultati, napredek in zaupanje niso nikoli samoumevni, ampak so rezultat aktivnega sodelovanja.

V luči vodilne teme letošnje konference je opozorila na nujnost čimprejšnjega prehoda na trajnostni način življenja. Eden od ključnih načinov za dosego tega cilja je po njenih besedah prehod na obnovljive vire energije in učinkovitejšo rabo energije, kar prispeva k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, spodbujanju inovacij ter hkrati povečanju ekonomske konkurenčnosti.

Izpostavila je še, da lahko organizacije javnega in zasebnega sektorja s svojim delovanjem, dobrimi praksami in inovativnimi rešitvami prispevajo k zelenemu prehodu in razogljičenju ter s tem krepijo trajnostno usmerjenost. Kot je dejala, javni sektor lahko zagotovi normativno okolje, pogoje za zagotavljanje konkurenčnosti in politično podporo za spodbujanje trajnostnih praks. Zasebni sektor pa po drugi strani nudi finančne vire in strokovno znanje za uresničevanje ciljev.

Skupaj lahko sodelujemo pri razvoju novih inovativnih rešitev, je še dodala ministrica in svoj nagovor zaključila z besedami: »Trajnostni način delovanja organizacij je ključen za prihodnost nas vseh, saj nam omogoča, da izpolnjujemo sedanje potrebe, ne da bi ogrozili pogoje življenja prihodnjih generacij.«