Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar: "Ljubljana potrebuje več Koroške"

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila 21. Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani.
Vesna Humar pred mikrofonom med govorom.

Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

V pozdravnem nagovoru je državna sekretarka izrazila veselje, da je lahko del tega dogodka, ki je združil ljubitelje lepega in raznolikosti. Spomnila je, kako sta se z ministrom Matejem Arčonom, katerega pozdrave je prenesla zbranim, nedavno povzpela na Peco in se z občudovanjem zazrla v lepote, ki so jih prinesli tamkajšnji zimsko spomladanski razgledi. »Nocoj bomo, spet, skozi sugestivne podobe Zorke Weiss zadihali Koroško, to čudovito pokrajino, ki ziblje najgloblji, najbolj mistični del slovenskega izročila in duha, hkrati pa, kot smo zelo dobro spoznali na našem nedavnem obisku tam, utripa od prihodnosti. Ki je skupna, evropska, solidarna, zelena.« je povedala državna sekretarka. Mnogo umetnic in umetnikov, slikarjev, kiparjev, pevcev, glasbenikov, plesalcev, literatov se je doslej zvrstilo na dvajsetih edicijah Koroških kulturnih dnevov, je poudarila in dodala »predstavljam si, da je mozaik ustvarjalnosti, ki so ga stkali, neizmerno barvit. In vem, da bi bila Ljubljana brez te koroške tapiserije, ki jo objame vsako leto, revnejša in pustejša. V srečanju raznolikosti ni le lepota, je tudi bogastvo.« Besede Borisa Pahorja, da Ljubljana potrebuje več Primorske je državna sekretarka parafrazirala z mislijo, da potrebuje tudi več Koroške ter se v tem duhu zahvalila vsem, ki leto za letom v središče Slovenije prinašajo Koroško ter spoznanje o tem, da se naša domovina ne konča na neki namišljeni črti na zemljevidu, pa tudi vsem, ki prihajajo na dogodke, ne le iz veselja, ampak morda tudi iz zavesti »o naši skupni odgovornosti, o našem dolgu do prihodnjih generacij, o naši nalogi, da jim pustimo human in pravičen svet.« Svoj nagovor je državna zaokrožila z mislimi Florjana Lipuša: »Demokracija nas rešuje, pa tudi ta ni podarjena, temveč jo je treba vseskozi na novo postavljati na noge. Nič ni samoumevno, najmanj človekova ­svoboda.”

Pester niz dogodkov, na katerih se koroških ustvarjalci predstavljajo v prestolnici, se je pričel z odprtjem razstave koroške slikarke Zorke L-Weiss, ki jo pripravlja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva. Zbrane je nagovorila tudi avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Slikarko in njen opus je predstavila umetnostna zgodovinarka Mojca Grušovnik-Tratnig. Z glasbo je dogajanje popestril Ljubljanski trio v sestavi: Tomaž Mancini - violina, Saša Gale - harmonika in Matjaž Ponikvar - kontrabas. Razstava bo v Galeriji Družina na ogled vse do 18. aprila 2023, ko se bodo s slovesnostjo zaključili letošnji Koroški dnevi v Ljubljani.