Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. aprila 2023.

Močan veter

V popoldanskem času je močan veter povzročil nekaj preglavic na območju Ljubljane in okolice. Regijski center za obveščanje Ljubljana je zabeležil 9 dogodkov. Podrlo se je nekaj dreves, eno od teh je padlo na otroška igrala in zaprlo vhod v večstanovanjsko stavbo, eno se je nevarno nagnilo nad kolesarsko stezo in dve nad poslovni objekt. Veter je odkril oziroma poškodoval nekaj ostrešij objektov in podrl reklamni pano. Za sanacijo posledic vetroloma so bile aktivirane 3 gasilske enote.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.16 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Kobarida, 72 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Zgornjega Posočja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 23.04 se je na cesto Kokra–Jezersko v naselju Kokra, občina Preddvor, sprožil plaz zemljine, kamenja in drevja. Gasilci PGD Preddvor in Jezersko so cesto na območju plazu zaprli. Na kraj dogodka so bili napoteni dežurni delavci Gorenjske gradbene družbe. Gasilci in dežurni delavci GGD-ja so s cestišča odstranili zemljino in drevje. Zaradi plazu je bila cesta do 1.39 neprevozna.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 14.55 se je v naselju Slepšek, občina Mokronog-Trebelno, začelo iskanje pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala policija, so sodelovali vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije, dve ekipi Zveze vodnikov reševalnih psov Dolenjske in Ljubljanske regije ter gasilci PGD Mokronog, Trebelno in Velika Strmica. Pogrešano osebo so našli in jo predali reševalcem NMP Trebnje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.16 je v kraju Lepa Njiva, občina Mozirje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v bližnji potok. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pogon na električnem vozilu ter izvlekli vozilo na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 12.09 se je v Ulici Staneta Žagarja v Radovljici, osebno vozilo zaletelo v nadstrešek. Gasilci PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, stabilizirali nadstrešek in vozilo s pomočjo vitla izvlekli izpod nadstreška.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.13 sta v naselju Žeje pri Komendi, občina Komenda, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Kamnik in PGD Moste so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 15.16 sta v križišču Grobeljske in Slovenske ceste v Mengšu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.28 sta na regionalni cesti Ajdovščina–Vipava, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 sta na Roški cesti v Semiču trčila traktor in osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika in sopotnico ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu. Reševalci NMP Črnomelj so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in ju odpeljali v SB Novo mesto. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec cestnega podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 16.12 je na Tovarniški cesti v Kidričevem tovorno vozilo trčilo v železniški podhod. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano osebo in jo skupaj z reševalci varno iznesli iz kabine tovornjaka.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.29 se je na Vodenski cesti v Trbovljah ponesrečil motorist. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so nudili pomoč NMP Trbovlje pri oskrbi in prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.22 je v naselju Prilipe, občina Brežice, gorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Cerina so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje in pregledali dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.34 je v Soteski, občina Kamnik, v stanovanjski hiši smrdelo po zažgani plastiki. Gasilci PGD Kamnik in Nevlje so v kletnih prostorih pogasili začetni požar, iz peči iznesli goreč material, izmerili prisotnost plinov, prezračili objekt in eni osebi nudili pomoč.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.55 je v Toplem vrhu pri Črmošnjicah, občina Semič, gorelo ostrešje zvonika cerkve. Gasilci PGD Črmošnjice, Semič, Kot-Brezje in Stranska vas so pogasili požar ostrešja.

Izpostava Postojna

Ob 20.22 so v Grobišču, občina Postojna, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Postojna so pogasili in izpraznili kurišče, očistili dimnik in dimno tuljavo pregledali s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.09 je v naselju Kokolajnščak, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zagorel osebni avtomobil. Požar so pogasili gasilci PGD Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.00 so v naselju Breg ob Savi, občina Kranj, gasilci PGD Breg od Savi pogasili manjše nepogašeno kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.52 je na relaciji Ponova vas–Brezje pri Grosupljem, občina Grosuplje, ob potoku Bičje gorela trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 je ob cesti Kneža–Temljine, občina Tolmin, drevo padlo na električne kable in jih poškodovalo, zaradi česar je zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Kneža so manjši požar pogasili in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 17.17 je pri vasi Grahovo v občini Cerknica gorelo v naravi. Gasilci PGD Grahovo so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.09 je v ulici Na jami v Ljubljani gorel zabojnik za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so zabojnik pogasili. Zabojnik je delno poškodovan.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.16 so v Udarniški ulici v Štorah pri zemeljski delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta na varno odstranila letalsko bombo SC 50, iz obdobja 2. svetovne vojne. Gasilci PGD Štore so zavarovali kraj dogodka in izvedli evakuacijo prebivalcev iz sosednjih objektov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.38 je na območju Cerja v občini Miren - Kostanjevica pohodnik naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili 5 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 40,5 kg.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.30 je v Rumanji vasi, občina Straža, občan na brežini reke Krke našel letalsko kasetno bombo nemške izdelave in 9 kosov pehotnega streliva italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije uničili na kraju, ki so ga zavarovali policisti.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.44 so v naselju Raduha v občini Luče gasilci PGD Luče zavarovali kraj pristanka helikopterja, ki je bil med poletom preklican, saj je obolela oseba preminula. Gasilci so nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu preminule osebe.

Ob 23.09 je na Aškerčevi cesti v Šoštanju iztekala voda, poplavila manjši del stanovanja in zamakala v spodnje stanovanje. Gasilci PGE Velenje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli vodovodni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo sprva najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod še dosegali hitrost med 70 in 100 km/h, dopoldne pa bo burja že slabela.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/