Skoči do osrednje vsebine

Severna Makedonija lahko računa na polno podporo Slovenije na njeni poti v EU

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes na uradnem obisku gostil premierja Republike Severne Makedonije dr. Dimitarja Kovačevskega.
Predsednika vlad dr. Robert Golob in dr. Dimitar Kovačevski hodita mimo častne čete

Predsednik vlade dr. Robert Golob gostil premierja Republike Severne Makedonije dr. Dimitarja Kovačevskega | Avtor: STA/Bor Slana

1 / 10

V središču pogovorov so bile krepitev dvostranskih odnosov, nadaljnja podpora Slovenije Severni Makedoniji na njeni poti v EU, razmere na Zahodnem Balkanu v luči vojne v Ukrajini in gospodarsko sodelovanje. Predsednika vlad sta na Brdu pri Kranju podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju med državama.

"S Severno Makedonijo nas ne druži le skupna evroatlantska usmeritev, ampak tudi izjemno dobri odnosi med narodoma in državama," je po srečanju s premierjem Severne Makedonije izpostavil predsednik vlade. Voditelja sta poudarila pomen ohranjanja rednega političnega dialoga in krepitev dvostranskega sodelovanja na vseh ravneh, zlasti na področju gospodarstva. V luči slednjega sta podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju, ki je odraz prijateljskih in partnerskih odnosov med državama. Po besedah premierja dr. Kovačevskega je podpis deklaracije "smerokaz za sodelovanje v prihodnosti."

Ključno sporočilo dr. Goloba makedonskemu kolegu je bila polna podpora Slovenije Severni Makedoniji na njeni poti v EU: "Verjamemo, da je evroatlantska pot Severne Makedonije eden pomembnih garantov stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Proces približevanja Severne Makedonije EU mora biti zato zaključen čim prej." Napovedal je, da bo Slovenija pri tem igrala aktivno vlogo tako v Bruslju kot v regiji ter opomnil, da mora EU celoten proces prilagoditi aktualnosti trenutka. Ta trenutek je za Severno Makedonijo zgodovinski. Severna Makedonija je pogajanja za vstop v EU po letih čakanja sicer začela julija lani, slovenski premier pa je ob tem dejal, da je bila "Severna Makedonija vedno del Evrope in je sedaj čas, da postane del evropske družine."

Slovenija je ena večjih donatork razvojne pomoči Severni Makedoniji in med petimi največjimi vlagateljicami. "Za vse oblike pomoči smo od leta 2010 dalje prispevali 37,7 milijona evrov, največ za razvoj infrastrukture," je zaključil dr. Golob. Dodal je, da so most sodelovanja med državama tudi številni makedonski študenti, ki si za študij izberejo Slovenijo.

Ob uradnem srečanju voditeljev je vzporedno potekal damski program. Partnerica slovenskega premierja Tina Gaber, soproga predsednika vlade Severne Makedonije Elena Kovačevska in soproga ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Severne Makedonije Andrijana Nikolovska so obiskale Dom upokojencev Kranj. Vodstvo doma jim je predstavilo njihovo delovanje, stanovalci pa so pripravili kulturni program z igranjem na terapevtske žoge in nastopom domskega pevskega zbora.