Skoči do osrednje vsebine

Glasno in drzno pomikamo meje

Ministrstvo za delo in socialno politiko, ki ga v Makedoniji vodi ministrica Jovanka Trencevska, je skupaj z UN Women Skopje organizirala konferenco z naslovom "Glasno in drzno pomikamo meje". Skupaj z govorkami in govorci so izpostavili izzive, s katerimi se soočajo ženske v regiji, ki se približuje Evropski uniji. Poudarili so vpliv predsodkov na področju duševnega zdravja in zdravja žensk ter izmenjali dobre prakse za izboljšanje njihovega ekonomskega položaja.
Otvoritveni nagovor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh

Otvoritveni nagovor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh

Uvodni pozdrav jim je namenila ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh z mislijo, da lahko svoje sanje izpolni vsakdo: »Za vse fante in dekleta, kakršna sem bila tudi jaz in ki zdaj to gledajo, imam svetilnik za upanje in za možnosti – imam dokaz, da se sanje uresničijo, zato sanjajte o velikih rečeh. In dame – ne dovolite, da vam kdorkoli razlaga, kako so vaša najboljša leta že za vami. Te besede podpišem v celoti, vendar niso moje. Pred dobrimi štirinajstimi dnevi jih je izrekla Michelle Yeoh, ko je dobila oskarja za najboljšo igralko v filmu Vse, povsod, naenkrat. 60-letna igralka, rojena v Maleziji, je marca letos postala prva azijska igralka s takim oskarjem in šele druga 'nebelopolta' igralka, ki je slavila v tej kategoriji (prva je bila Halle Berry leta 2002). Ko je bila Michelle Yeoh majhna, je bila obetavna baletka, vendar si je poškodovala hrbtenico. A se nikakor ni predala. Usmerila se je v igralstvo ter se z vztrajnostjo, disciplino in pogumom prebila v izrazito moški prevladi na igralski sceni v Hongkongu. V letu mojega rojstva, ko je bila Michelle Yeoh stara 23 let, si je prigarala prvo večjo vlogo v akcijski komediji. Sredi marca letos, v govoru ob prejemu zgodovinskega oskarja, je glede na njene filmske vloge tako lahko rekla, da je po desetletjih trdega dela s kung fu udarcem razbila stekleni strop, ki še vedno pritiska na številne posameznice in posameznike ter jim grozi, da bodo ostali neopaženi, neslišani, skriti in zapostavljeni. Nič ni nemogoče, je rekla, glejte mene, tu sem. Namesto zaključka je uporabila verze iz pesmi Proud, ki jo je Tamara Todevska predstavila na mednarodni dan žensk, 8. marca 2019, in istega leta z njo nastopila na Evroviziji kot predstavnica Severne Makedonije ter dosegla najboljši rezultat moje rojstne države doslej: »Go on now, tell them / raise your voice and say it loudly / show them what it means to stand up proudly / tell them / this is me and thanks to you I'm proud« (prevod: : "Zdaj jim povej / povzdigni glas in povej glasno / pokaži jim, kaj pomeni ponosno stati / povej jim / to sem jaz in zaradi tebe sem ponosen.").

Dvodnevna konferenca je tako na področju opolnomočenja žensk in deklet v državah, ki vstopajo v EU, odlično prispevala k dvigu vključevanja zapostavljenih skupin. Za premagovanje spolnih stereotipov in ovir za ženske sta namreč potrebna celostni pristop in vključevanje vidika spola v vsa področja družbenega življenja.