Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. aprila 2023.

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 18.18 se je na Kramarjevi ulici na Igu, zaradi udara strele v gospodarski objekt poškodovala električna napeljava. Gasilci PGD Ig so objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.29 se je na kolesarski progi Golovec v Ljubljani v gozdu pri padcu s kolesom poškodoval gorski kolesar. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli na kraju, s terenskim vozilom prepeljali do ceste, kjer so ga predali reševalcem NMP.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 se je v Sneberjah v Ljubljani v reki Savi utapljala oseba. Mimoidoči so osebo rešili iz reke in pričeli z oživljanjem. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so skupaj z reševalci NMP Ljubljana nadaljevali z oživljanjem. Reanimacija je bila uspešna. Gasilci so s pomočjo vrvne tehnike osebo prenesli po brežini do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana. Aktivirani tudi gasilci PGD Beričevo, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 20.46 je v naselju Log, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo vitla in avto dvigala vozilo izvlekli ter postavili na cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.26 je na cesti Zdenska vas–Hočevje, občina Dobrepolje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Zdenska vas, Videm in Ribnica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in iz njega rešili ujeti nepoškodovani osebi, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Maribor

Ob 8.54 je v naselju Cogetinci, občina Cerkvenjak, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa in vozišče. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.55 je na cesti Nova Gorica–Rožna dolina pred predorom Panovec v Novi Gorici osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 1.33 so na avtocesti od počivališča Ravbarkomanda proti izvozu za Postojno, občina Postojna, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica in Postojna pri oskrbi poškodovanih oseb in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Dve lažje in dve težje poškodovane osebe so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 20.26 je izven naselja Breg, občina Majšperk, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se večkrat prevrnilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.34 so v naselju Ob železnici v Polzeli gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, pogasili in očistili tleče saje ter s termovizijsko kamero pregledali okolico. Lastniku objekta so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.33 so na Gorenjski cesti v Cerknem gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerkno so saje pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.32 so v Sokolski ulici v Mirni iz zaklenjenega stanovanja večstanovanjskega objekta zaznali vonj po dimu. Gasilci PGD Mirna so s tehničnim posegom odprli vrata, odstranili pozabljeno hrano na štedilniku in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 13.03 je na avtocesti med Šentiljem in Mariborom pri počivališču Dobrenje, občina Pesnica, zagorelo osebno vozilo. Lastnik je požar delno pogasil pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka in dokončno pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.32 so ob Sneberski cesti v Ljubljani na travniku goreli odloženi gospodinjski aparati. Požar so pogasili gasilci PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje in GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 je na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani pri zemeljskih delih okoli stanovanjske hiše delovni stroj poškodoval cev za dovod zemeljskega plina. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, zaprli dovod plina in izmerili koncentracijo nevarnih plinov v ozračju. Nevarnosti za zdravje in okolje niso ugotovili. Poškodbo bodo odpravili dežurni delavci Energetike Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.37 se je v kulturnem domu v Šmarjah pri Jelšah, zaradi vdora meteorne vode v kletni prostor objekta, prevrnila cisterna s kurilnim oljem. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka ter prečrpali kontaminirano vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.27 se je v naselju Šentjakob, občina Ljubljana, na makadamski poti v bližini vodnega črpališča razlilo po tleh okoli sedem litrov olja. Gasilci GB Ljubljana so z vpojnimi sredstvi in pivniki nevtralizirali in popivnali olje. Onesnaženo zemljino pa so gasilci pobrali in do uničenja varno uskladiščili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 sta na območju naselja Korita na Krasu in naselja Sela na Krasu, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdene iz obdobja 1. svetovne vojne topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase sedmih kilogramov, italijanske izdelave, topovski vžigalnik 80 milimetrov, mase 0,86 kilogramov, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilogramov, italijanske izdelave.

Izpostava Postojna

Ob 14.17 je pod hribom Rožanec, občina Ilirska Bistrica, občan med sprehodom naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta najdeno vadbeno glavo rakete, jugoslovanske izdelave iz obdobja do leta 1991 odstranila in do uničenja uskladiščila na varno. Pripadnika sta še preventivno pregledala območje in našla še topovsko granato kalibra 105 milimetrov, jugoslovanske izdelave, tudi iz obdobja do leta 1991.

Ob 17.48 je v naselju Palčje, občina Pivka, občan v zidu našel ročno bombo, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.48 so v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Koper

Ob 12.36 je na Liminjanski cesti v Luciji, občina Piran, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom osebo rešili in o okvari obvestili dežurnega serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 12.30 je v naselju Podljubelj, občina Tržič, veter odkril del strehe na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Podljubelj so popravili poškodovano streho.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 so v Puhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v pritličju večstanovanjske stavbe, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 17.15 so na Jamovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve skozi odprto balkonsko okno vstopili v stanovanje v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe, od znotraj odklenili vhodna vrata stanovanja ter tako reševalcem NMP Ljubljana in policistom omogočili dostop do onemogle osebe, ki je v stanovanju padla in obležala. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.24 se je v naselju Prepolje, občina Starše, na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Prepolje so podrto drevo odstranili in očistili vozišče.

Ob 16.43 so na bencinskem servisu Dobrenje v naselju Spodnje Dobrenje, občina Pesnica, gasilci PGD Pesnica s tehničnim posegom odprla vrata prostora in tako reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 20.33 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odpri vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalcem NMP Maribor so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo od ponedeljka zjutraj burja na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h, od ponedeljka zvečer do torka zjutraj pa bo dosegala hitrost okoli 120 km/h. V torek dopoldne bo hitro oslabela.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/