Skoči do osrednje vsebine

Študijski obisk hrvaške zaporske uprave v zaporu Dob

V sredo, 29. marca 2023, smo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni gostili predstavnike hrvaške zaporske in probacijske uprave. Namen obiska je bila izmenjava izkušenj in dobrih praks pri delu s službenimi psi, s ciljem nadaljnjega razvoja.

V okviru Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij imamo enoto službenih psov v našem največjem zaporu na Dobu, po potrebi pa službene pse uporabljamo tudi na drugih lokacijah zavodov. Trenutno je v to delo vključenih sedem vodnikov, ki skrbijo za trinajst službenih psov. Na področju dela s službenimi psi zelo dobro sodelujemo s Policijo, medtem ko hrvaška zaporska uprava sodelovanje krepi predvsem z vojsko.

Študijski obisk je bil izveden na pobudo hrvaške strani, ki se je želela podrobneje seznaniti z delom s službenimi psi v slovenskih zaporih, načinom usposabljanja, v katere aktivnosti vključujemo službene pse ter kakšno opremo pri tem uporabljajo pravosodni policisti.  Obiska so se udeležili štirje hrvaški predstavniki – dva iz njihovega generalnega urada ter po eden iz zapora Remetinec in zapora Lepoglava. Goste so na Dobu sprejeli namestnik generalnega direktorja Robert Friškovec in direktor zavoda Dob Zoran Remic. Vodniki službenih psov so jim uvodoma predstavili teoretična izhodišča uporabe službenih psov v zaporu. Sledil je praktični prikaz iskanja prepovedane droge in nakazovanje droge ter prikaz dela službenega psa, ki se šola za dual uporabo - za splošno ter specialistično uporabo. Po delovnem kosilu je sledil ogled zavoda.

Slovenska in hrvaška zaporska uprava sta v letu 2007 podpisali poseben sporazum o sodelovanju in v vseh teh letih oba zaporska sistema izvrstno sodelujeta, sta v rednih stikih in krepita različne oblike sodelovanja.