Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev festivala MENT in sprejem veleposlanic baltskih držav

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je v sredo, 29. marca 2023, na Ministrstvu za kulturo sprejela veleposlanice baltskih držav Republike Estonije, Republike Litve in Republike Latvije. Zvečer se je ministrica v Centru urbane kulture Kino Šiška udeležila otvoritve festivala MENT, ki v svoji deveti izdaji v strokovno središče postavlja baltske države ter vzhajajoče talente različnih glasbenih sfer.

V sredo, 29. marca 2023, so v Centru urbane kulture Kino Šiška odprli deveti glasbeni festival MENT. Na njem se bo letos predstavilo kar sedeminsedemdeset glasbenih izvajalcev na več kot petnajstih koncertnih ter konferenčnih prizoriščih po Ljubljani.

Pred odprtjem festivala je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko sprejela veleposlanice baltskih držav – veleposlanico Republike Estonije Gito Kalmet, veleposlanico Republike Latvije Agnese Kalniņa ter veleposlanico Republike Litve Lino Rukštelienė.

Festival je v tokratno strokovno središče postavil baltske države ter vzhajajoče glasbene talente. Baltski fokus bo tako predstavil živahne scene Estonije, Latvije in Litve. MENT je združil moči z izvoznimi pisarnami Music Estonia, Music Latvia in Lithuanian Music Business Association ob podpori Baltiškega kulturnega sklada. Skupaj z ljubljanskim festivalom elektronske eksperimentalne glasbe ter zvočne umetnosti SONICA in evropsko platformo SHAPE+ je pripravil posebej kuriran oder, posvečen sodobni avanturistični elektronski glasbi iz Vzhodne Evrope.

V sredo zvečer je bil v Centru urbane kulture Kino Šiška baltski sprejem v sklopu baltskega fokusa, poimenovanega Baltic moMENT, ki je predstavil barvite scene Estonije, Latvije in Litve. Sprejema so se med drugimi udeležili estonski podsekretar za umetnost Taaniel Raudsepp, litovski namestnik ministra za kulturo Vygintas Gasparavičius ter državni podsekretar latvijskega Ministrstva za kulturo Uldis Zarinš.

Na uradnem odprtju v Katedrali Kina Šiška je zbrane pozdravila in nagovorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Občinstvo so nagovorili in pozdravili še podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko, Ave Tölpt (Music Estonia), Agnese Cimuška-Rekke (Music Export Latvia) ter Vaidas Stackevičius (Lithuanian Music Business Association).