Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na dogodek v zdravstvenem domu Velenje

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je skupaj z ekipo predstavil preliminarno poročilo porabe sredstev po 15. členu Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Odzvali so se tudi na nedavni dogodek v Zdravstvenem domu Velenje.

Uvodoma se je minister za zdravje opravičil družini umrlega v Velenju in jim izrekel iskreno sožalje: "Takoj smo odreagirali, podobno kot v primeru Celja. Najprej je treba razjasniti ali gre za sistemsko anomalijo, lokalno posebnost ali strokovno napako, ki bi jo lahko na sistemski ravni preprečili." Povzel je poročilo o dogodku in poudaril, da moški ni umrl zaradi posledic prometne nesreče. Zadevo je, po njegovih informacijah, prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje vse okoliščine dogodka.

Darko Čander, ki je na Ministrstvu za zdravje pristojen za področje nujne medicinske pomoči (NMP), je podal časovnico tragičnega dogodka in pojasnil, da so na ministrstvu glede na včerajšnje informacije v sklopu sistema NMP takoj pristopili k razjasnitvi okoliščin. “Želeli smo vedeti ali je dogodek kakorkoli povezan z morebitno sistemsko anomalijo,” je povedal.

Trenutna organizacija sistema NMP ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva in predstavlja vedno večja tveganja ter dolgoročno ni kadrovsko vzdržna. "Tisti trenutek, ko bodo vsi izvajalci NMP vključeni v enotni sistem zdravstva, kjer bodo matrice odzivov na klice popolnoma jasne, do tovrstnih dogodkov ne bi smelo več prihajati. To zadevo bomo udejanjili najkasneje 1. januarja 2024," je še dejal Bešič Loredan.

Na konferenci je direktor Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder predstavil tudi preliminarno poročilo o plačevanju zdravstvenih storitev po realizaciji, na podlagi katerega so bile podane ocene s strani vodstva Ministrstva za zdravje. "Interventni zakon je učinkovit, učinki pa bodo še bolj vidni do poletja," je povedal Šabeder. Minister Loredan je ob tem poudaril, da bodo preliminarno poročilo, ki trenutno zajema obdobje od septembra 2022 do decembra 2022, v prihodnjem tednu ali dveh nadgradili tudi s podatki za januar in februar. Pridobljene podatke bodo nato pregledali in videli, kje so čakalne vrste še vedno dolge, kje izvajalci nekaterih programov ne izvajajo, za katere programe gre ter sprejeli ustrezne odločitve.