Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na Kostanjevici v Novi Gorici

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon sta si danes ogledala razstavo sakralnih predmetov iz zakladnice frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici, ki so jih v jubilejnem letu ob 400-letnici samostana prvič postavili na ogled javnosti. Pred cerkvijo Gospodovega oznanjenja Mariji ju je sprejel predstojnik samostana p. Niko Žvokelj, gostoma pa so se pridružili ostali obiskovalci razstave.
Minister Arčon v Goriškem muzeju. Stoji v prostoru in si ogleduje razstavo.

Minister Arčon v Goriškem muzeju | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Nova Gorica, in Goriški muzej Kromberk - Nova Gorica pripravljata predlog za razglasitev Frančiškanskega samostana Kostanjevica za spomenik državnega pomena. Zavod se posveča opisu celotnega arhitekturnega kompleksa, ki zaobjema cerkev z grobnico in samostanski del z znamenito Škrabčevo knjižnico, medtem ko je naloga muzeja preučevanje premične dediščine, tako da pripravlja inventarno knjigo predmetov, kamor spadajo kipi, slike, cerkveno posodje, paramenti oziroma liturgična oblačila in številni liturgični predmeti, ki so skozi stoletja delovanja samostana postali del njegove zbirke. Številne dragocenosti so bile žal uničene med prvo svetovno vojno, zato bo ta za vedno ostala nepopolna.

Minister Matej Arčon je po ogledu razstave in cerkve, v kateri so šest let izvajali konservatorsko-restavratorske posege, povedal: »Navdušen sem nad tukajšnjo premično dediščino, ki je zagotovo pomemben element pri kandidaturi samostana za pridobitev statusa spomenika državnega pomena. Prepričan sem, da ima Kostanjevica za to ves potreben potencial, močno pa si želim, da bi se ta prizadevanja uresničila v letu 2025, ko bo Nova Gorica z Gorico Evropska prestolnica kulture, saj bi ta korak veliko pripomogel k promociji Goriške in zavedanju, da na tem mestu premoremo dragoceno kulturno dediščino.«

Na razstavi v samostanski dvorani je predstavljen izbor predmetov, ki zaradi namena uporabe, simbolike, umetniške in estetske vrednosti najbolj izstopajo iz popisa. Slednji je še v procesu nastajanja in proučevanja, zato je ta predstavitev samo uvod v bolj poglobljeno študijo, za katero si bodo vsi vpleteni še naprej prizadevali. 

Po razstavi je prisotne popeljala kustosinja Goriškega muzeja in soavtorica razstave Katarina Brešan, obnovo cerkve, ki naj bi se nadaljevala to poletje, pa je predstavila odgovorna konservatorka za sakralno dediščino na novogoriškem Zavodu za varstvo kulturne dediščine Minka Osojnik, sicer tudi soavtorica razstave sakralnih predmetov, ki je odprta še do te nedelje, 2. aprila.