Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. marca 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Novo mesto

Ob 17.40 je pri naselju Herinja vas, občina Novo mesto, na stezi za motokros padel motorist. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Novo mesto. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Otočec so zavarovali kraj pristanka in usmerjali helikopter.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 17.50 je v Rovtarjevem grabnu v bližini naselja Podporezen, občina Železniki, pri gozdnih opravilih hlod padel na občana. Gasilci PGD Sorica in ekipa prve pomoči Podbrdo so poškodovanemu nudili prvo pomoč, ga oskrbeli in pomagali reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.14 se je pri naselju Žubina, občina Trebnje, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Veliki Gaber in Trebnje so pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Trebnje so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.36 so v Kajuhovem naselju v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 20.26 se je pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe na nabrežju in v reki Savi v naselju Ribnica, občina Brežice. Pri iskanju so sodelovali vodniki reševalnih psov ZRPS Dolenjska in gasilci PGE Krško, ki so s plovilom opravili pregled brežin in površino reke Save. Pogrešana oseba ni bila najdena. Iskalna akcija je zaradi oteženih pogojev do nadaljnjega prekinjena.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.47 sta v križišču Rogaške ceste in Vegove ulice v Šmarju pri Jelšah trčila motor in osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.10 je na južni ljubljanski obvoznici med izvozom in uvozom priključka Ljubljana-Jug osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci DARS-a.

Ob 10.07 je na Jurčkovi cesti v Ljubljani na skladiščnem dvorišču podjetja Obi tovorno vozilo trčilo v pešca. Gasilci GB Ljubljana so poškodovanca skupaj z reševalci NMP imobilizirali pod vozilom, ga izvlekli na prosto in prenesli do reševalnega vozila.

Ob 11.38 je na cesti Želimlje–Turjak, občina Škofljica, parkirano osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Želimlje so ga s tehničnim posegom postavili na kolesa in potegnili na cesto.

Izpostava Maribor

Ob 19.56 je na avtocesti Celje–Maribor, približno 500 metrov pred izvozom Slovenska Bistrica – jug, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.10 je na avtocesti Celje–Maribor, približno 700 metrov pred izvozom Slovenska Bistrica – jug, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.40 je na v naselju Stara Nova vas, občina Križevci, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč ostalim službam.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.09 sta v Drami, občina Šentjernej, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali delavcem vlečne službe ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Delavci cestnega podjetja so očistili cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.52 se je v podjetju na Partizanski cesti v Velenju zaradi manjšega požara sprožil požarni alarm. Gasilci PGE Velenje so pregledali in prezračili prostore ter ponastavili požarno centralo.

Ob 16.43 je ob Cesti Simona Blatnika v Velenju zagorelo na travniku. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so pogasili požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 22.08 je v naselju Koritno, občina Bled, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bled, Selo in Ribno so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.06 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani tlelo na pogorišču včerajšnjega požara barake. Gasilci GB Ljubljana so prelili pogorišče in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 10.50 je v Kregarjevi ulici v Ljubljani gorelo v sobi stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so pogasili goreče vzmetnice, nudili prvo pomoč poškodovanemu stanovalcu do prihoda reševalcev NMP, s termovizijsko kamero pregledali objekt in opravili detekcijo plinov.

Ob 18.53 je na Litostrojski cesti v Ljubljani, ob manjšem objektu, gorel kup odpadnega lesa na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.53 je na avtocesti proti Dolenjski, v predoru Mali vrh, občina Grosuplje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so vozilo pogasili, ga pregledali s termovizijsko kamero in prečrpali pogonsko gorivo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 7.45 je na avtocesti Razdrto–Senožeče, občina Divača, zagorelo tovorno vozilo. Požar je pogasil voznik, gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana pa so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.33 je na Cesti med vinogradi v Bertokih, občina Koper, občanka kurila v naravi. Gasilci JZ GB Koper so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.47 je na Cesti na Urh v Ljubljani v bližini spomenika tlela žagovina in lubje na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro so tlečo žagovino pogasili in kup prekopali.

Ob 13.39 je zagorelo ob Cesti Krimskega odreda na Verdu. Ogenj iz nenadzorovanega kurišča je zajel kup odpadnega lesa in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Verd in PGD Vrhnika.

Ob 14.59 je v Verdu, občina Vrhnika, gorelo na deponiji odpadnega lesa. Gasilci PGD Verd so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 19.17 je v Notranjih Goricah, občina Brezovica, gorela trava na površini okoli 1 hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.38 je v vasi Benica, občina Lendava, zagorelo trstišče blizu državne meje s Hrvaško. Požar na površini okoli 5-6 hektarjev so hrvaškim gasilcem pomagali pogasiti gasilci PGD Lendava, Dolina, Dolnji Lakoš in Petišovci.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.22 je ob ulici Otoška cesta, občina Novo mesto, gorela trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 21.06 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo suho vejevje in podrast na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so požar omejili in pogasili.

Ob 22.45 je pri naselju Hrastovica, občina Mokronog-Trebelno, ob cesti gorela suha trava in podrast na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Mokronog so požar omejili in pogasili.

Ob 22.47 je v bližini naselja Dobruška vas, občina Škocjan, gorel kup odpadnega materiala in vejevja na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Dobrava so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 20.08 ja na deponiji pri Povirju, občina Sežana, gorelo suho vejevje in odpadni les. Gasilci PGD Povir in ZGRS Sežana so požar na okoli 20 kvadratnih metrih pogasili in zalili z vodo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 0.27 je v Šmihelu v Novem mestu gorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili.

Ob 23.58 je v ulici Brezje v Novem mestu gorel zabojnik za odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.25 je na Trgu svobode v Trbovljah zagorel koš za smeti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pogasili gorečo vsebino.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.59 so v naselju Trboje, občina Šenčur, pri izvajanju gradbenih del poškodovali plinski vod. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zavarovali kraj dogodka ter zaprli ventile. Na kraju je bila prisotna policija in komunalni delavci.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 10.03 sta v Jastrebcih, občina Ormož, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije na varno odstranila najdeno minometno granato kalibra 82 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.38 so v Radečah gasilci PGD Radeče zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z ekipo HNMP.

Ob 19.10 se je v Spodnjih Prelogah, občina Slovenske Konjice, podrlo drevo ter poškodovalo streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče so s strešniki in folijo prekrili okoli 25 kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Koper

Ob 11.49 je na Kosovelovem trgu v Kopru poškodovana antena visela nad ulico in ogrožala mimoidoče. Gasilci JZ GB Koper so jo odstranili s strehe.

Izpostava Kranj

Ob 19.30 so v Globokem, občina Radovljica, gasilci PGD Mošnje delavcem Slovenskih železnic nudili razsvetljavo na kraju skalnega podora.

Izpostava Maribor

Ob 13.50 so v Vinarski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do nje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.47 so na cesti Negova–Trotkova, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Negova odstranili drevo, ki je padlo na cesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.01 so v naselju Bate, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Nova Gorica dostop do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.13 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/